Inhoudsopgave
Het Caribisch gebied staat bekend om het heerlijke klimaat; volop zonneschijn, aangename temperaturen zowel overdag als ’s nachts en een continu verkoelende bries. Maar wat is nu eigenlijk de beste reistijd voor je vakantie naar de Caribbean?
Het antwoord is afhankelijk van meerdere factoren. De Caribische eilanden kennen een hoogseizoen, een laagseizoen en een piekseizoen. Dit heeft verschillende redenen, maar de belangrijkste reden is het weer. Het Caribisch gebied kent een jaarlijks terugkerend orkaanseizoen, een droger seizoen en een iets natter seizoen.
Aangenaam klimaat in het Caribisch gebied
De Caribische eilanden kennen een aangenaam tropisch klimaat. Je mag veelal rekenen op tropisch weer, hoge temperaturen en een continu verkoelende passaatwind. Naast de parelwitte zandstranden, wuivende palmbomen, weelderige tropische regenwouden en relaxte levensstijl is dit de belangrijkste reden dat de Caribbean een enorme aantrekkingskracht heeft op toeristen.
Maar dit tropische klimaat heeft wat grillige uitschieters door het jaar heen. Zo heb je een droog seizoen, een nat seizoen en een seizoen waarbij er een verhoogde kans is op tropische stormen en orkanen. Ik leg hier de verschillen tussen de seizoenen uit, zodat jij voor jezelf kunt bepalen wanneer het voor jou de beste reistijd is voor een vakantie naar de Caribbean.
Het droge seizoen in de Caribbean
Het droge seizoen valt tegelijk met het Caribische hoogseizoen, in de maanden december, januari, februari, maart en april. Het is dan net ietsje koeler, iets minder benauwd en valt er beduidend minder regen. ’s Avonds kan het zelfs dermate afkoelen, dat een shirt met lange mouwen geen overbodige luxe is. Om het in perspectief te plaatsen, we spreken dan alsnog over aangename temperaturen van 18-19 graden Celsius ’s nachts tot een graad of 28 overdag.
Waar je het ook aan merkt is de zeewatertemperatuur, deze is in de maanden december, januari, februari, maart en april een stuk lager dan in de overige maanden. Je merkt het met name aan de soms wat frisser aanvoelende stroming als je gaat zwemmen, snorkelen of duiken.
Waneer is het hoogseizoen in de Caribbean?
De maanden januari, februari en maart vallen onder het Caribisch hoogseizoen. Naast het droge seizoen is er nog een reden waarom het dan hoogseizoen is. Veel Amerikanen vieren dan namelijk vakantie en reizen af naar de Caribische eilanden. Dit heeft als bijkomend gevolg dat tarieven van hotels beduidend hoger liggen dan in andere maanden, wat soms zelfs tot verdubbelingen van prijzen kan leiden.
De reden voor deze veel hogere tarieven is dat Amerikanen over het algemeen bekend staan om relatief veel geld uit te geven in een relatief korte tijd. Ze gaan slechts 1 of 2 keer per jaar 1 week per keer op vakantie en kijken niet op een dollar meer of minder. Als je daarnaast beseft dat Amerikanen goed zijn voor ongeveer 80-90% van het toerisme op de Caribische eilanden, dan begrijp je wel waarom de tarieven in het hoogseizoen soms worden verdubbeld.
In Nederland kijken we puur naar het ideale klimaat en daarom bestempelen we de maanden januari, februari, maart en april tot beste reistijd voor een vakantie naar de Caribbean. Maar als echte Hollander denk je daar wellicht anders over. En gelijk heb je, want lees maar eens verder waarom.
Wanneer is het piekseizoen in de Caribbean?
Het piekseizoen valt samen met de kerstvakantie, en dan met name de periode tussen 24 december en 1 januari. De kerstvakantie is een erg populaire periode om op vakantie te gaan naar het Caribisch gebied. Niet alleen voor Europeanen, ook voor de Amerikanen. Het is daarom veelal aanbevolen om een vakantie in deze periode zeker 9 maanden tot 1 jaar van tevoren te plannen, om teleurstelling te voorkomen en om niet achter het net te hoeven vissen.
Wist je dat er hotels zijn op eilanden als Saint Barth, Saint Martin en Anguilla die vanwege dit piekseizoen soms al een jaar van tevoren zijn volgeboekt in de kerstvakantie? Daarnaast zien we de afgelopen jaren dat de tarieven van vliegtickets in deze periode beduidend hoger liggen, soms zelfs schrikbarend hoog. Liever je geld uitgeven aan een mooi hotel dan aan een vliegticket in deze periode? Denk er dan eens aan om te reizen op Eerste of Tweede Kerstdag, Oudejaarsdag of Nieuwjaarsdag, dit kan soms enorm schelen in prijs!
Het natte seizoen in de Caribbean
Vanaf de maand mei regent het vaker en zijn de buien meer intens van karakter. Wist je dat op veel Caribische eilanden er tijdens de natste maanden mei t/m november ongeveer driekwart van de totale jaarlijkse neerslagsom valt? Het Caribisch gebied kent geen regenseizoen zoals je dat in bijvoorbeeld Zuid-Amerika ziet waarbij het dagen achtereenvolgens kan regenen. Het regenseizoen in het Caribisch gebied typeert zich meer als intense, kortstondige buien, veelal ’s avonds en ’s nachts.
Het Caribische regenseizoen start ongeveer in juli en eindigt het tegen het einde van november. De temperaturen lopen op naar gemiddeld 30 tot 33 graden Celsius. Door de toenemende relatieve luchtvochtigheid zorgt dit ervoor dat het extra warm aan kan voelen. De maanden augustus, september en oktober zijn veelal het natst.
Wat zijn de beste maanden om naar de Caribbean te gaan?
Onze favoriete maanden en onze persoonlijke beste reistijd om op vakantie te gaan naar de Caribische eilanden zijn mei, juni en oktober t/m medio december. Deze maanden worden ook wel het laagseizoen genoemd, dit geeft als bijkomend voordeel dat de tarieven van hotels beduidend lager liggen. Daarnaast vinden we dit de mooiste maanden om naar de eilanden af te reizen, omdat de eilanden dan weer prachtig groen zijn door de regelmatige regenval. Met name november en december zijn de meest geschikte maanden om de Caribbean op zijn mooist te bezoeken. Uiteraard zijn juli en augustus ook hele fijne maanden, met als nadeel dat tarieven van vliegtickets weer hoger liggen vanwege de reguliere zomervakanties in Europa.
Wanneer is het orkaanseizoen in de Caribbean?
Een bijkomend nadeel van het Caribische regenseizoen, en dan met name tijdens de maanden september en oktober, is de mogelijke vorming van tropische stormen en orkanen. Een groot deel van de Caribbean ligt in de risicozone, waarbij de kans aanwezig is dat zo’n tropische storm of orkaan over een eiland kan trekken. We kennen allemaal nog de gevolgen van orkaan Irma in 2017 als recent voorbeeld. Deze uitzonderlijk sterke orkaan heeft een spoor van vernieling achtergelaten op Caribische eilanden als Barbuda, Saint Barth, Sint Maarten en de Britse Maagdeneilanden.
Gelukkig stippelen de meeste stormen en orkanen een route uit waarbij ze enkel over de Atlantische Oceaan en over de Caribische Zee uitrazen. Maar de kans blijft altijd aanwezig dat een dergelijk systeem voor veel ongemak kan zorgen op de eilanden. Met name de Bovenwindse eilanden tot aan Saint Lucia maken de meeste kans op tropische stormen en orkanen in de maanden september en oktober.
De reden hiervoor is dat de temperatuur van het zeewater dan op z’n hoogst is, en vanwege die relatief hoge luchtvochtigheid zijn dit de ideale ingrediënten voor de vorming van tropische stormen en orkanen. Ondanks dat de kans klein is dat je een orkaan mee zult maken, en met de wetenschap dat het merendeel van de tijd tijdens die maanden het klimaat heerlijk is op de eilanden, blijft het voor reisorganisaties een risico om klanten vakantie te laten vieren op de eilanden. Daarom beschouwen we de maand september tot medio oktober als minder geschikte reistijd voor een vakantie naar de Caribbean.
Conclusie
Je hebt nu gelezen dat de beste reistijd voor een vakantie naar de Caribbean afhankelijk is van meerdere factoren. We hopen daarom dat je aan de hand van deze blog je eigen afweging kunt maken om te bepalen wanneer het voor jou de beste reistijd is voor een vakantie naar het Caribisch gebied.
- Piekseizoen Caribbean: kerstvakantie, maar met name 24 december t/m 1 januari;
- Hoogseizoen Caribbean en het droge seizoen: januari, februari, maart, april;
- Laagseizoen Caribbean en het natte seizoen: mei, juni, juli, augustus (verhoogde kans op orkanen), september (verhoogde kans op orkanen), oktober (verhoogde kans op orkanen), november, december (t/m 24 december).
Bekijk onze reizen naar de Caribbean
- Hop & Discover, Natuur & Eco
- 9 nachten (11 dagen)
- Sail & See
- 9 nachten (11 dagen)
- Boutique & Chique
- 9 nachten (11 dagen)
- Sail & See
- 9 nachten (11 dagen)
- Natuur & Eco, Sail & See
- 9 nachten (11 dagen)
- Romantiek & Chique
- 7 nachten (9 dagen)
- Bay & Beach
- 10 nachten (12 dagen)
- Boutique & Chique, Hop & Discover
- 9 nachten (11 dagen)
- Natuur & Eco
- 9 nachten (11 dagen)
- Hop & Discover
- 12 nachten (14 dagen)
- Sail & See
- 9 nachten (11 dagen)
- Bay & Beach
- 7 nachten (9 dagen)
- Boutique & Chique
- 7 nachten (9 dagen)
- Luxury & Exclusive
- 7 nachten (9 dagen)
- Natuur & Eco
- 14 nachten (16 dagen)
- Hop & Discover
- 7 nachten (9 dagen)
- Hop & Discover, Natuur & Eco
- 21 nachten (23 dagen)
- Luxury & Exclusive
- 7 nachten (9 dagen)
- Luxury & Exclusive
- 7 nachten (9 dagen)
- Bay & Beach, Hop & Discover
- 12 nachten (14 dagen)
- Friends & Family
- 7 nachten (9 dagen)
- Boutique & Chique
- 8 nachten (10 dagen)