Duurzamer reizen

Als organisator van jouw Caribische droomreis hebben én voelen wij de verantwoordelijkheid om jouw reis zo verantwoord en duurzaam mogelijk te realiseren. Bay Travel kijkt samen met haar partners in de Caribbean hoe we zowel onze bestemmingen als onze reizen zelf kunnen verduurzamen.

Duurzaam

Focus en actiepunten ‘Duurzamer Reizen’ van Bay Travel

Het jaar 2023 is het startpunt van onze duurzame reis en we zullen ons op dit gebied de komende jaren verder gaan ontwikkelen. Samen met onze partners kijken we hoe we zowel onze bestemmingen als onze reizen zelf kunnen verduurzamen.

Focuspunt 1

Het vergroten van de positieve invloed door Bay Travel

We besteden meer aandacht aan de accommodaties, excursies en leveranciers die we gebruiken en aanbieden. Bijvoorbeeld aan accommodaties die niet alleen heel mooi en uniek zijn, maar ook een duurzame focus hebben. Aanbieden van excursies waarin je niet alleen een fantastische ervaring opdoet, maar ook de bestemming een beetje mooier achterlaat. Accommodaties die niet alleen een fantastisch verblijf bieden, maar ook in handen zijn van de lokale bevolking en zodoende de hele gemeenschap een betere toekomst bieden. Leveranciers, excursies en accommodaties die de 3 P’s (People, Planet & Profit) op het gebied van duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, hebben bij ons een voorkeur.

Focuspunt 2

Reizen in een positiever daglicht

Toerisme komt de laatste tijd vaak negatief in het nieuws door de vervuilende vliegreizen die vaak een onderdeel zijn van de reis. We zijn ons bewust van de invloed van vluchten en stellen waar mogelijk de minst belastende vluchten voor.

Voor het reizen binnen Europa is vervoer per trein en/of auto vaak een goed alternatief voor een vervuilende vlucht.

We moeten echter niet vergeten dat reizen naast de negatieve impact ook een positieve invloed op de wereld heeft. Maar liefst 10% van de werkgelegenheid wereldwijd komt voort uit toerisme. In veel landen zorgt toerisme voor economische welvaart en daardoor ook voor een betere levensstandaard en beter onderwijs.

Beter onderwijs zorgt er weer voor dat vrouwen op latere leeftijd kinderen krijgen en dat gezinnen bewust minder groot zijn. Een ander positief effect van toerisme is de bewustwording tot bescherming van de natuur en het dierenleven, bijvoorbeeld door het betalen van entreegelden en toeristenbelasting.

Wij vinden het belangrijk dat toerisme goed wordt gereguleerd en bijdraagt aan het behoud en verbetering van de bestemming.

Focuspunt 3

Het verkleinen van de negatieve impact door duurzamer reizen

Daarnaast spannen we ons in om de negatieve impact van reizen zo veel mogelijk te beperken. Dit doen we bijvoorbeeld door beter te letten op de keuze voor een luchtvaartmaatschappij en de meest efficiënte route die wordt gevlogen (zonder onnodige tussenstops).

Door de meest efficiënte vluchten voor onze klant te selecteren, houden we de uitstoot van de vluchten binnen een reis zo klein mogelijk.

Binnenlandse vluchten worden zo veel mogelijk vermeden. Daarnaast adviseren we onze klanten om niet af te reizen naar zeer populaire plaatsen tijdens hoogseizoen maanden, maar liever te kiezen voor een rustigere periode. Door hier beter naar te kijken kunnen we invloed uitoefenen op het spreiden van toerisme en massatoerisme tegengaan. Voordeel voor de klanten is dat andere periodes vaak voordeliger zijn.

Actie

Onze actiepunten

 • Sinds 16 mei 2023 zijn we officieel Travelife Partner. Als resultaat van de succesvolle afronding van de Travelife Partner duurzaamheidsbeheer-, rapportage- en nalevingsverplichtingen voor touroperators en reisbureaus is er aan alle vereisten voldaan en is daarom de titel Travelife Partner toegekend aan Bay Travel. Travelife helpt reisorganisaties over de hele wereld om de sociale, economische en ecologische impact te verbeteren.
 • Vanaf 2023 zullen wij voor alle reizen een optionele CO₂-compensatie toevoegen.
 • Vanaf 2023 reserveert Bay Travel een vrijwillige bijdrage (t.w.v. € 5,- per vertrekkende klant) wat zal worden besteed aan het planten van bomen (Trees for All).
Doelen

Better Holidays en duurzaam reizen: onze doelstellingen

Bij het samenstellen van onze reizen houden we zoveel mogelijk rekening met mens, milieu, natuur en cultuur. Dit doen we zodat de vakantie niet alleen nú bijzonder is, maar ook zodat de volgende generaties kunnen genieten van onze aantrekkelijke bestemmingen.

Of het nu gaat om reizen waarbij men geniet van ongerepte natuur, de lokale cultuur beleeft, nieuwe mensen ontmoet; samen werken we aan vakanties die zorgen voor een betere wereld en mooiere ervaringen.

Daarmee leveren we een belangrijke bijdrage aan de duurzame ontwikkeling op onze aangeboden bestemmingen. Voor onze klanten, maar ook voor de mensen die op de bestemmingen wonen.

Wij steunen actief de VvKR. Zij zetten zich in om de bewustwording over duurzaamheid onder haar leden te vergroten. Dit doen ze door het samenstellen van een Duurzaamheidshandboek en het door haar leden laten onderschrijven van het Kompas Duurzaam Reizen, een voorwaarde die per 1 juli 2023 van kracht is.

We steunen ook ECPAT (Defence for children) in de bestrijding van seksueel kindermisbruik in vakantielanden. Wij vragen je om daar alert op te zijn en bij vermoedens van seksueel misbruik dit direct online te melden op de website Dontlookaway.nl.

Travel

Transport

Bij onze tussenbestemmingen binnen Europa is het soms mogelijk de heen- en terugreis af te leggen per auto of trein. Onze verre bestemmingen zijn vaak alleen goed te bereiken per vliegtuig, waardoor de CO₂-uitstoot van de reis significant wordt vergroot.

Het is mogelijk om deze voetafdruk zo klein mogelijk te houden, door op zoek te gaan naar de minst vervuilende directe vluchten en door op de bestemming zelf zo min mogelijk gebruik te maken van binnenlandse vluchten.

Gelukkig zijn op onze verre bestemmingen ter plaatse vaak prachtige mogelijkheden per (elektrische of hybride!) huurauto en zeilboot te reizen.

Travel

Treinreizen

Wanneer de mogelijkheden er zijn, stellen we onze reizigers binnen Europa voor om de heen- en/of de terugreis per trein af te leggen. Er moet vaak wat meer tijd gereserveerd worden voor het reizen per trein, maar deze manier van reizen kent ook vele voordelen.

Zo hoeft er vaak niet ingecheckt te worden, is er veel bewegingsvrijheid en kun je onderweg genieten van het veranderende landschap. Europa heeft ambitieuze plannen de treinrails onderling beter met elkaar te verbinden waardoor er de komende jaren hopelijk mooie ontwikkelingen zichtbaar zullen zijn.

Travel

Vervoer per huurauto

Bij de verre bestemmingen van Bay Travel kun je tijdens de rondreis op de gekozen rondreizen met een huurauto.

Elektrische huurauto’s zijn helaas nog niet op alle bestemmingen beschikbaar. Maar als er hybride of elektrische huurauto’s beschikbaar zijn en de bestemming leent zich voor dit type voertuig, dan bieden we deze mogelijkheid graag aan.

Travel

Vliegreizen

Helaas zijn alle vliegreizen vervuilend en slecht voor het milieu. Gemiddeld genomen wordt 80% van de CO₂-uitstoot van een reis veroorzaakt door de vliegreizen. Als vliegreizen voorkomen kunnen worden, heeft dit dus altijd de voorkeur. Daarnaast is het goed om het vliegen te bewaren voor langere reizen. Vlieg daarom liever 1 keer per jaar om een prachtige en lange verre reis te maken, dan 2 keer voor een kortere reis.

De bestemmingen van Bay Travel zijn enkel bereikbaar per vlucht, niet vliegen kan dus helaas niet voorkomen kan worden. Je kunt dan wel kiezen voor de minst vervuilende optie. Een directe vlucht is in dat geval de meest duurzame optie. Dit is echter wel afhankelijk van het type vliegtuig wat wordt ingezet en of er onderweg niet een strategisch gelegen tussenstop mogelijk is. Ook kan de keuze voor de luchtvaartmaatschappij en het type toestel groot verschil uitmaken. Tegenwoordig zien we dat luchtvaartmaatschappijen zich steeds vaker bezighouden met onderstaande zaken:

 • Het aanbieden van (mogelijkheden tot) compensatie van de CO2-uitstoot;
 • Onderzoek hoe er efficiënter met de brandstof kan worden gevlogen. Dan kan bijvoorbeeld middels een nieuwe vloot. Zuinige vliegtuigen zorgen voor minder energie- en brandstofverbruik, betere luchtfiltersystemen en vaak een beter ruimtegebruik en daarmee minder uitstoot;
 • Onderzoek naar en investeringen in de ontwikkeling van het vliegen op tweede generatie biobrandstoffen (zoals gebruikt frituurvet);
 • Daarnaast houden steeds meer luchtvaartmaatschappijen zich bezig met het verminderen én recyclen van afval.

Vanaf medio 2023 zullen we onze reizigers aanmoedigen om de CO2-uitstoot van de reis te compenseren. Naast de uitstoot van de vluchten compenseert deze CO2-compensatie ook al het overige transport op de bestemming, excursies en de accommodaties die onderdeel uitmaken van de reis. We gaan werken met een vast bedrag per reis en willen voor intercontinentale reizen 1 ton aan CO2-uitstoot (€ 5,- per reiziger) compenseren.

Deze bedragen worden geïnvesteerd in Trees for All, zodat er in Nederland en kwetsbare gebieden op aarde bomen worden gepland.

Planning

Het plannen van de reis

Bij het plannen van uw reis kun je de volgende zaken in overweging nemen die een directe invloed kunnen hebben op de duurzaamheid van jouw reis.

Planning

Reisduur

Je kunt de impact van reizen verkleinen door in plaats van meerdere (korte) vliegvakanties, bijvoorbeeld één langere reis te maken. Wanneer we de uitstoot gaan berekenen van twee kortere vliegvakanties en deze vergelijken we met de uitstoot van een lange verre reis van drie weken of langer, dan komt de lange reis beduidend beter uit de bus.

Een lange reis is dus beter voor het milieu dan de vele kortere reisjes en bovendien kun je met meer reisdagen tot jouw beschikking ook gemakkelijker kiezen voor een wat langer verblijf op iedere bestemming. Hierdoor wordt niet alleen het reistempo rustiger, je hebt daardoor meer tijd om tot rust te komen en je kunt in de omgeving de onontdekte plekken in alle rust ontdekken.

Planning

Periode

De bestemmingen van Bay Travel kennen allen een hoogseizoen: weken of maanden waarin het (ei)land het meest wordt bezocht. Het hoogseizoen wordt vaak bepaald door meerdere factoren, waaronder schoolvakanties en de periode met de beste kansen op mooi weer.

De Caribbean zijn eigenlijk het hele jaar door goed te bezoeken, zelfs in het jaarlijks terugkerende orkaanseizoen zijn er eilanden waar je prima vakantie kunt vieren.

Wanneer je dus de mogelijkheid hebt, geven wij de aanbeveling te reizen buiten het hoogseizoen. Dit zorgt vaak niet alleen voor een rustigere en meer ontspannen vakantie, ook is de beschikbaarheid van vluchten, accommodaties en huurauto’s beter.

Daarnaast – niet geheel onbelangrijk – zijn er vaak aanmerkelijk lagere tarieven van toepassing. Voor de (ei)landen zelf is het uiteraard ook veel prettiger om verspreid over het hele jaar reizigers te ontvangen. Toerisme is daarmee niet langer seizoensgebonden en biedt daardoor een stabiel inkomen gedurende het hele jaar.

Planning

Reisroute

Het (ei)land en de te bezoeken plaatsen op jouw vakantiebestemming kun je het best zorgvuldig uitzoeken voor de meest authentieke ervaring. De bekende hotspots kent iedereen, maar soms heeft een dorpje of stad ernaast meer te bieden dan de bekende hotspots. Hierdoor kan massatoerisme worden voorkomen op de drukste plekken van een land.

Planning

Accommodaties

Bay Travel is altijd op zoek naar unieke en bijzondere accommodaties. Daarmee bedoelen we verblijven die bijdragen aan de beleving, of dit nu een zeer luxueus en uniek boutique hotel aan het strand is of een exclusieve en kleinschalige ecolodge in het tropisch regenwoud. Bij ons ligt de focus op bijzondere accommodaties die het ook goed doen op het gebied van duurzaamheid.

Bij deze accommodaties gaat het verder dan alleen het hergebruiken van handdoeken, maar wordt er bijvoorbeeld ook regenwater gebruikt om de tuinen groen te houden of de wc mee door te spoelen. De accommodaties zijn bij voorkeur in handen (of in beheer) van lokale bewoners.

Door het toerisme ligt daarmee de focus in dat geval op het verbeteren van de levensstandaard van de lokale gemeenschap. Er is bijvoorbeeld een actief beleid om banen te creëren in de naburige gemeenschappen, lokale start-ups worden aangemoedigd en er wordt qua inrichting en maaltijden zo veel mogelijk gewerkt met lokale producten en ingrediënten.

Bay Travel zal zoveel mogelijk accommodaties aanbieden aan haar klanten die hun uiterste best doen om een positieve impact te genereren.

Planning

Excursies

Onder een duurzame excursie of ervaring verstaan we een activiteit waarbij rekening wordt gehouden met mens, dier, natuur en milieu. De inkomsten horen zo veel mogelijk bij de lokale bevolking terecht te komen waardoor er lokaal kan worden geprofiteerd van het toerisme.

Zo komen niet alleen de lasten (zoals mogelijke drukte en eventuele vervuiling), maar ook de lusten (meer werkgelegenheid en hogere inkomsten) lokaal terecht.

Er bestaan steeds meer initiatieven om met name de werkgelegenheid voor vrouwen te vergroten. Dit zorgt voor een positieve invloed op de samenleving wereldwijd. Vrouwen beginnen hierdoor namelijk later aan kinderen en gezinnen blijven kleiner en leven in grotere welvaart. Wij kunnen hier ons steentje aan bijdragen door bijvoorbeeld voor de uitvoering van een reis of specifieke excursie naar vrouwelijke gidsen te vragen.

Bay Travel biedt geen dieronvriendelijke excursies aan. Door geen dieronvriendelijke excursies (zoals zwemmen met dolfijnen) aan te bieden hopen wij bij te dragen aan de afname van de vraag naar dit soort excursies.

Tijdens het snorkelen of duiken in de onderwaterwereld is het belangrijk dat het koraal niet wordt aangeraakt en ook zeer zeker niet wordt afgebroken.

Tot slot worden er in het buitenland nog veel souvenirs aangeboden die van bedreigde dieren of planten zijn gemaakt. Wij wijzen onze reizigers erop om dergelijke souvenirs vooral niet te kopen.

Tijdens

Tijdens de reis

Ook tijdens de reis kun je zelf een bijdrage leveren aan duurzaamheid door het maken van bewuste keuzes op het gebied van mens en milieu. Kies bijvoorbeeld wanneer je uit eten gaat voor een goed, lokaal restaurant dat bekend staat om de bereiding met verse, lokale en eerlijke ingrediënten uit de regio.

Drink bijvoorbeeld een lokaal drankje waardoor de economie meer gestimuleerd wordt dan wanneer je alleen uit het buitenland geïmporteerde merken bestelt.

En niet geheel onbelangrijk kan met relatief weinig inspanning zo veel mogelijk plastic, water en energie bespaard worden.

Tijdens

Energie en water besparen

Onderstaand hebben we enkele tips op een rijtje gezet voor het besparen van energie en water:

 • Thuis: Is er niemand thuis gedurende jouw reis? Doe een aantal kleine checks voordat je de deur achter je dichttrekt en een fantastische zorgeloze reis tegemoet gaat. Staan ongebruikte apparaten uit (dus niet in de stand-by modus)? Zijn die ongebruikte apparaten ontkoppeld van de stroom? Kun je een timer gebruiken voor een lamp die je graag wilt laten branden?
 • Het verlaten van jouw kamer tijdens de vakantie: Schakel voordat je jouw hotelkamer verlaat het licht, de televisie en de airconditioning uit. Soms gaat dit automatisch, maar dit is helaas nog niet altijd het geval. Wist je dat de airconditioning vaak buiten de apparaten valt die automatisch uitgeschakeld worden? De kamer zal bij terugkomst snel weer op temperatuur zijn door het activeren van de airconditioning. Deze hoeft hiervoor niet de hele dag aan te blijven staan. Bij de betere hotels kun je eventueel ook bij de receptie vragen of ze de airconditioning ongeveer een half uur voor jouw geplande terugkomst weer willen aanzetten.
 • Watergebruik: Om het watergebruik te verminderen op de bestemming kun je besluiten minder lang te douchen en een bad over te slaan. Laat bijvoorbeeld de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen.
 • Het gebruik van handdoeken: De meeste accommodaties vragen je er al om middels het bekende bordje in de badkamer. Voor gewenste vervanging van de handdoeken leg je ze op de grond. Wil je de handdoeken nog een keer gebruiken, hang ze dan op. Het hergebruik van handdoeken bespaard veel water en scheelt tijd en kosten voor de accommodatie.
 • Oplaadbare batterijen: Indien je tijdens jouw vakantie gebruik moeten maken van batterijen, overweeg dan om gebruik te maken van oplaadbare batterijen. Het gebruik van oplaadbare batterijen is veel milieuvriendelijker dan het gebruik van wegwerpbatterijen. In aanschaf zijn oplaadbare batterijen misschien iets kostbaarder, maar daar staat tegenover dat ze vele malen langer meegaan. Ook zijn er veel steeds meer apparaten op de markt die op zonne-energie werken.
Tijdens

Plastic

Onderstaand hebben we enkele tips op een rijtje gezet waarmee je het gebruik van plastic op reis op een gemakkelijke manier flink kunt verminderen:

 • Maak gebruik van een herbruikbare fles: In Nederland zit er gelukkig eindelijk statiegeld op plastic wegwerp (water)flesjes, maar helaas is dit in het buitenland vaak nog niet het geval. Denk er daarom eens aan om jouw eigen herbruikbare fles mee te nemen vanuit huis. Met jouw eigen herbruikbare fles kun je bijvoorbeeld de gratis plastic waterflesjes (die op de hotelkamer regelmatig voor je klaarstaan) laten staan.In veel hotels wordt de mogelijkheid geboden om uw fles te laten vullen. Je kunt ook gebruik maken van de Refill-my-Bottle app waarop je het dichtstbijzijnde vulpunt kunt opzoeken. Een ander mooi concept is Water-to-Go. Zij hebben een mooi concept ontwikkeld waarmee zelfs alle soorten leidingwater gereinigd kan worden van alle onzuiverheden. Dankzij de filter in de Water-to-Go-fles heb je overal ter wereld veilig drinkwater tot je beschikking.
 • Maak gebruik van een herbruikbare tas: Thuis ben je het misschien al gewend om boodschappen te doen met jouw eigen tas of dat je moet betalen voor een plastic tasje. In het buitenland is dit helaas nog niet overal het geval. Vaak krijg je zelfs voor de kleinste boodschappen al een plastic tasje mee. Dit kun je voorkomen door een herbruikbare linnen tas mee te nemen op reis. Het voordeel hiervan is dat deze eigen linnen tas vaak steviger is dan het plastic tasje die je op reis ontvangt.
 • Vervang het plastic rietje: Veel drankjes op de eilanden worden standaard voorzien van een plastic rietje. Deze rietjes worden slechts korte tijd gebruikt om daarna weggegooid te worden. Gelukkig kiezen steeds meer bedrijven voor een herbruikbaar metalen rietje of een rietje gemaakt van bamboe. Ook jij kunt ervoor kiezen om geen plastic rietje meer te gebruiken, maar een herbruikbaar metalen exemplaar of een gemaakt van bamboe.
 • Gebruik geen amenities in uw kamer: In de meeste luxe hotels ligt in de badkamer een prachtige set ‘amenities’. Deze amenities bestaan vaak uit kleine verpakkingen met shampoo, conditioner, douchegel, zeep en wattenstaafjes. Deze producten zijn veelal voorzien van een plastic verpakking, welke zodra aangebroken na uw verblijf allemaal direct in de prullenbak terechtkomen. Dit is natuurlijk zonde. Het beste is om er voor te kiezen om jouw eigen shampoo en douchegel mee te nemen, wellicht in vaste vorm. Ook een stukje handzeep meenemen is een uitstekende en makkelijke vervanging van het gebruik van de losse zeepjes. Maak je toch liever gebruik van de amenities maar kun je ze door de wellicht beperkte reisduur niet helemaal opmaken? Neem ze dan mee in je toilettas om ze bij een volgend verblijf of thuis alsnog op te maken.
Intern

Interne bedrijfsvoering van Bay Travel

Ook binnen de interne bedrijfsvoering van Bay Travel vinden wij het belangrijk dat duurzaamheid – waar mogelijk – wordt doorgevoerd.

Ons kantoor

Ons kantoor in het centrum van Grave is aan huis. Het gebruik van een auto wordt daardoor tot een minimum beperkt.
 

Onze eigen reisbewegingen

Als reisorganisatie ontkomen we er niet aan om onze partners te bezoeken op de bestemmingen die wij aanbieden. Vanwege de afstand en de ligging zal dit altijd per vlucht moeten.

Ook zijn wij regelmatig te vinden op (internationale) beurzen om daar onze partners te ontmoeten en het leggen van nieuwe contacten. Dit alles is van belang om onze diensten en de naamsbekendheid van Bay Travel bij leveranciers in stand te houden én te vergroten.

Internationale beurzen die binnen een straal van 750 kilometer van Nederland worden georganiseerd, zullen we – indien mogelijk – alleen nog maar per trein bezoeken.

Papierbesparing

Wij proberen het printen te reduceren tot een minimum. De communicatie naar onze klanten gaat volledig digitaal of telefonisch. Van het eerste contact, de offerte, de factuur tot aan de reisbescheiden; niets wordt geprint en verstuurd per post, het proces vindt volledig digitaal plaats.
 

Duurzamer inspireren

Wij adviseren en informeren onze klanten graag door middel van onze nieuwsbrieven, de website, blogs en persoonlijk over de doorvoering van duurzaamheid in onze reizen. Op onze website hebben we daar speciaal het reisthema ‘Natuur & Eco’ voor in het leven geroepen. Reizen binnen dit thema zijn voorzien van accommodaties of excursies die duurzamer zijn.

Ontvang een vrijblijvend persoonlijk reisvoorstel voor jouw vakantie in de Caribbean

Boek veilig en vertrouwd

Op dit moment is onze gemiddelde wachttijd:
3 werkdagen
Boek veilig en vertrouwd 

Op dit moment is onze gemiddelde wachttijd:

3 werkdagen

Persoonlijke informatie

Reisinformatie

Contactinformatie

Boek veilig en vertrouwd 

Op dit moment is onze gemiddelde wachttijd:

We nemen na 27 juni 2024 contact op.