Skip to main content

Je hebt de serie vast al eens voorbij zien komen op de NPO of misschien volg je alle seizoenen via BBC First? We hebben het natuurlijk over de komische politieserie die zich afspeelt op het fictieve Caraïbische eiland Saint Marie. Maar wist je dat Death in Paradise in werkelijkheid wordt opgenomen in Guadeloupe en dat Saint Marie helemaal niet bestaat?

Saint Marie is Guadeloupe

Je leest het goed. Death in Paradise wordt opgenomen in Guadeloupe, om precies te zijn op het eiland Basse-Terre in het pittoreske vissersplaatsje Deshaies.

Guadeloupe is een Frans Overzees Departement (soort provincie van Frankrijk) en bestaat uit meerdere tropische eilanden:

  • Basse-Terre: met de vulkaan La Grande Soufrière, tropische regenwouden, imposante watervallen, pittoreske dorpjes en prachtige stranden. Op dit eiland wordt Death in Paradise opgenomen;
  • Grande-Terre: met rotsen en kliffen aan de Atlantische zijde, suikerrietvelden en witte zandstranden;
  • Marie-Galante: bekend om de vele windmolens, de uitstekende rum en parelwitte zandstranden;
  • Les Saintes: autovrije mini-archipel met een aantal prachtige baaien en pittoreske dorpjes;
  • La Désirade: bekend om het prachtige witte zandstrand, wuivende palmen en prachtige wandelpaden.
Unieke Death in Paradise-reis

Saint Marie is Brits, Guadeloupe is Frans

Death in Paradise doet vermoeden dat het opgenomen is op een Brits eiland. Maar niets is minder waar, Guadeloupe is hartstikke Frans. Sterker nog, alleen in de toeristische gebieden spreekt men een beetje Engels, maar verder is alles er in het Frans; de bewegwijzering, de voertaal en de wetten en regels. Guadeloupe kun je zien als een soort tropische provincie van Frankrijk.

Op deze 8 locaties in Guadeloupe is Death in Paradise opgenomen

Ook al lijkt het in de serie net alsof er opnames zijn op allerlei delen van het eiland Saint Marie, in werkelijkheid vinden alle opnames plaats in slechts een klein gebied. We nemen je mee naar de 8 belangrijkste locaties waar Death in Paradise is opgenomen.

Honoré, hoofdstad van Saint Marie

Het merendeel van de serie wat plaatsvindt in Honoré, ook wel aangeduid als de hoofdstad van Saint Marie, wordt in werkelijkheid gefilmd in de omgeving van Deshaies. Deshaies is een schilderachtig vissersplaatsje in het noordwesten van het eiland Basse-Terre. Je vindt er tal van restaurants en barretjes, de meeste recht aan het strand met uitzicht op de haven. In de buurt vind je ook enkele mooie accommodaties, zoals het kleurrijke Tendacayou Ecolodge & Spa, het viersterren strandhotel Langley Resort Fort Royal en naast de botanische tuin gelegen Au Jardin des Colibris.

Saint Marie Death in Paradise Honoré Deshaies

Politiebureau van Honoré

De eerste stop is meteen de belangrijkste locatie van de serie: het politiebureau van Honoré. Het ligt naast de kerk van Deshaies, middenin het centrum van de stad. Als je er bent is het dus heel gemakkelijk te vinden. In het echt is de is dit gebouw het kantoor van de priester van Deshaies.

Saint Marie Death in Paradise politiebureau Deshaies

Kerk van Honoré

De kerk van Honoré is door de ligging naast het politiebureau veelvuldig te zien in de serie. Maar het duurde tot seizoen 10 voordat het eindelijk een eigen hoofdrol in Death in Paradise kreeg. In aflevering vijf van dat seizoen wordt een concertpianist vermoord en wordt zijn begrafenis in de kerk gehouden. Terwijl de bewoners van Saint Marie buiten op het terras zijn, wordt zijn weduwe binnen ondervraagd.

In het echte leven is het een katholieke kerk, l’église Saint-Pierre-et-Saint-Paul, en wordt vaak gebruikt door lokale bewoners voor diensten. In 1733 werd met de bouw begonnen. Indien gewenst kun je naar binnen gaan om rond te kijken, of om een Franse mis bij te wonen.

Saint Marie Death in Paradise kerk Deshaies

Catherine’s bar

Een andere vaste locatie is Catherine’s bar (eigendom van Catherine Bordey, tevens burgemeester van het eiland Saint Marie en moeder van de oorspronkelijke detective Camille Borday). Het is een vast onderdeel in elke aflevering om ten minste één drinksessie in de bar weer te geven, ofwel halverwege de aflevering wanneer er een lastig probleem moet worden opgelost of om het oplossen van de moord te vieren.

Saint Marie Death in Paradise Catherine's bar Deshaies

De botanische tuinen

Iets ten zuiden van Deshaies vind je Jardin Botanique de Deshaies, ofwel de botanische tuinen. Een kleurrijke ensemble van tropische bloemen, flamingo’s en papegaaien – en zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, is er in Death in Paradise ook een moord gepleegd. En niet zomaar een moord, dit is (spoiler alert) waar de eerste detective van de show Richard Poole (gespeeld door Ben Miller) tot zijn einde kwam met een ijspriem in de eerste aflevering van het derde seizoen.

Er werd gefilmd in een privé villa in de botanische tuin, met een eigen zwembad en een prachtig uitzicht op de Caraïbische Zee vanaf het terras. Je kunt de villa vanuit de tuinen zien.

Jardin Botanique de Deshaies Death in Paradise Saint Marie

Het strand uit Death in Paradise

Als er één locatie in Death in Paradise is die er voor zorgt dat je meteen op vakantie wilt naar Guadeloupe, dan is het wel het strand waar de detective woont in een Caraïbisch, rustieke strandhut direct aan het strand. Deze fotogenieke hotspot is te vinden op het strand van Anse de la Perle, zo’n vijf kilometer ten noorden van Deshaies (Honoré).

In werkelijkheid zijn er slechts een handjevol bars aan het ene uiteinde van het strand te bereiken via een kleine weg achter het strand. Het is dus niet zo afgelegen als dat het op tv lijkt, maar het is er wel net zo prachtig. Wist je dat de eigenlijke strandhut tussen het filmen door wordt afgebroken, omdat veel zand op het strand wegspoelt in het orkaanseizoen?

Dit strand wordt overigens ook voor andere scènes in Death in Paradise gebruikt. Er liggen een paar eilandjes voor de kust, waarvan één vrij grote Kahouanne genaamd. In een aflevering van het derde seizoen wordt Kahouanne als privé-eiland gebruikt. Als je eenmaal door hebt dat de eilandjes er zijn, kun je ze in de serie op de achtergrond zien in veel strandtaferelen die zogenaamd op verschillende locaties op het eiland plaatsvinden.

Saint Marie Death in Paradise Honoré Anse de la Perle

Saint Marie Zoo

Saint Marie Zoo was de nieuwe locatie voor het 8ste seizoen, waarin een dierenverzorger werd vermoord met een verdovingsgeweer. In werkelijkheid is het de Zoo de Guadeloupe au Parc des Mamelles, zo’n 30 minuten vanaf Deshaies naar het zuiden. De dierentuin is te bereiken via de prachtige Route de la Traversée, een weg dwars door het tropisch regenwoud van Basse-Terre. De dierentuin is de thuisbasis van 85 verschillende soorten uit het Caribisch gebied en Guyana. Je komt er grote katten tegen tot kleine reptielen, verspreid over vier hectare jungle.

Een van de tofste delen van de dierentuin is de loopbrug hoog in de boomtoppen, die ook in de serie te zien was. Een netwerk van touwbruggen op wel 15 meter hoogte. Je zit hoog tussen het dikke groene bladerdak met een prachtig uitzicht over de dierenverblijven.

Zoo de Guadeloupe au Parc des Mamelles Death in Paradise

Het hotel uit Death in Paradise

Aan de baai net voorbij het strand Anse de la Perle staat een groot wit gebouw. Dit is het Langley Resort Fort Royal, en hier verblijven de meeste cast en crewleden tijdens de opnames van Death in Paradise. Sommigen in het hoofdgebouw van het hotel, anderen die meer geluk hebben in de toffe bungalows op het strand. Wil je hier verblijven? Dat kan, verzorgen we graag voor je!

Het hotel, de bar en het strand aan de voorkant zijn in veel verschillende afleveringen verschenen, waaronder een aflevering waarin een bruid werd neergeschoten met een harpoengeweer en van een balkon viel in het eerste seizoen en een aflevering waarin een tv-presentator verdronk in seizoen 8.

Saint Marie Death in Paradise Honoré Deshaies hotel

Beleef het decor van Death in Paradise in het echt in Guadeloupe

Death in Paradise is een populaire serie, met name in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast wordt de serie uitgezonden in de VS, Nederland, Canada en Australië. Toch sta je er versteld van hoe nuchter men in Guadeloupe omgaat met de populariteit van de serie. Sterker nog, de meeste toeristen in Guadeloupe zijn veelal Fransen, en velen van hen hebben nog nooit van Death in Paradise gehoord.

Het toeristenbureau van Guadeloupe geeft er wel wat aandacht aan, maar verder is er geen echt toerisme rond Death in Paradise en diens filmlocaties in Guadeloupe. Geen grote groepen, geen tourbussen, borden of souvenirs, niks van dat alles. Hierdoor voelt het nog meer aan alsof je het echte Saint Marie ontdekt en rondloopt in het decor van de serie. Welkom in Guadeloupe!

Unieke Death in Paradise-reis
Guadeloupe vlag

Vakantie Caribische eilanden

Bekijk onze reizen naar Guadeloupe

Leave a Reply