ABC-eilanden: welk eiland is het leukst en wat zijn de verschillen?

Iedereen heeft wel eens van de Nederlandse Antillen gehoord. De bekendste drie eilanden zijn natuurlijk de ABC eilanden, ook wel de Benedenwindse eilanden genoemd. Kom meer te weten over de verschillen tussen Aruba, Curaçao en Bonaire.

Inhoudsopgave

Bijna iedereen heeft wel eens van de (voormalig) Nederlandse Antillen gehoord. De bekendste drie eilanden zijn natuurlijk de ABC-eilanden, ook wel de Benedenwindse eilanden genoemd. Kom meer te weten over de verschillen tussen Aruba, Curaçao en Bonaire.

Welke eilanden zijn de ABC-eilanden?

De ABC-eilanden zijn een afkorting voor Aruba, Bonaire en Curaçao, de eilanden behoren tot het Koninkrijk der Nederlanden. Aruba en Curaçao zijn ieder een zelfstandig land in ons koninkrijk, net als Nederland en Sint Maarten. Bonaire is een bijzondere gemeente van Nederland, net als de Bovenwindse eilanden Saba en Sint Eustatius. Wist je trouwens dat de volgorde qua ligging Aruba, Curaçao, Bonaire is? Feitelijk gezien maakt dit de term ABC-eilanden onjuist, maar ligt het wel goed in de mond.

Waar liggen de ABC-eilanden?

De ABC-eilanden maken onderdeel uit van de Kleine Antillen en liggen in het zuiden van het Caribisch gebied, net boven het continent Zuid-Amerika en het land Venezuela. Vanaf Amsterdam Schiphol kun je dagelijks direct naar Aruba en Curaçao vliegen, deze vlucht duurt circa 10 uur. Bonaire is ook dagelijks rechtstreeks te bereiken zij het met een tussenstop op Aruba.

Onze Benedenwindse eilanden, ook wel bekend als de ABC-eilanden, zijn heel erg bekend bij het grote publiek. Aruba is sinds jaar en dag het favoriete Caribische eiland van de Amerikanen, terwijl Curaçao en Bonaire juist veel Nederlanders tot hun vaste groep bezoekers rekenen.

Welk eiland is het mooiste van de ABC-eilanden?

Een door onze klanten veelgestelde vraag. Het antwoord daarop is heel persoonlijk. Omdat we zelf moeilijk kunnen kiezen, hebben we de combinatiereis naar de ABC-eilanden in het leven geroepen. Zo kun je zelf gaan ervaren of je liever de voorkeur geeft aan de parelwitte zandstranden op Aruba, de historische bouwwerken op Curaçao of liever de Caribische flamingo op Bonaire wilt ontmoeten.

Aruba

Aruba is in Nederland het minst bekende eiland van de ABC-eilanden.
Mattijs Baijens
Caribbean Travel Designer

Aruba wordt ook wel one happy island genoemd. Dit heeft het Caribische eiland te danken aan de ontzettend vriendelijke bevolking. De belangrijkste reden wordt hiermee ook verklaart waarom het eiland zo geliefd is bij de – voornamelijk Amerikaanse – toeristen.

Aruba is bij veel Nederlanders niet erg bekend. Onterecht is het eiland eigenlijk het ondergeschoven kindje van de ABC-eilanden. Reden hiervoor is de gedachte die heerst dat Aruba veel duurder is in vergelijking met de buren Curaçao en Bonaire. Dat is juist helemaal niet zo. Daarnaast denkt men dat Aruba compleet Amerikaans georiënteerd is. Het tegendeel is waar, maar hoe zit het dan?

Sinds 1986 een zelfstandig land

Aruba verkreeg in 1986 de ‘status aparte’ binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Sindsdien is het een zelfstandig land en vaart het een geheel eigen koers. Het eiland wilde op eigen benen staan en zette daarvoor de kilometerslange parelwitte zandstranden in de strijd. Zo groeide Aruba uit tot een van de meest gewilde Caribische vakantiebestemmingen.

Voor Amerikanen ligt Aruba bijna in hun achtertuin. Slechts een paar uur vliegen zijn ze van het eiland verwijderd. Het eiland heeft hier handig op ingespeeld en is nu sinds jaar en dag de favoriete vakantiebestemming van veel Amerikanen.

Dit is meteen ook de belangrijkste reden dat vele bekende luxe hotelketens zich op Aruba hebben gevestigd. Amerikanen geven tenslotte in hun korte vakanties relatief veel geld uit. Nederlanders daarentegen gaan liever langer op reis en willen datzelfde budget verspreiden over de totale reisduur.

Stranden op Aruba

Aruba heeft zonder twijfel een van de mooiste stranden van het Caribisch gebied en absoluut de mooiste stranden van de ABC-eilanden. Een strandwandeling krijgt hier een hele nieuwe dimensie. Kilometerslange parelwitte zandstranden liggen hier op je te wachten.

Palm Beach

Het bekendste strand op Aruba is Palm Beach. Direct aan dit witte zandstrand vind je de vele luxe hoogbouw hotels. Ketens zoals Marriott, Hilton, Hyatt en Riu hebben hier hun vijfsterrenhotels gevestigd. Het is een imposant gezicht en niet gek dat Amerikanen hier dol op zijn. Tegelijkertijd is het een gezellig en bruisend gedeelte van Aruba vol restaurants, barretjes en shopping malls. Erg leuk om hier ’s avonds door te brengen of ’s middags tijdens een lunch aan het strand. Onze favoriete verborgen parel is hier Boardwalk Boutique Hotel.

Eagle Beach

Populair bij Europeanen en met name Nederlanders zijn de hotels aan het prachtige strand van Eagle Beach. Hier tref je ook de kenmerkende en vaak gefotografeerde fofoti-bomen. De hotels aan Eagle Beach zijn veelal laagbouw, dit maakt het voor het oog minder massaal. Geliefde hotels bij onze klanten zijn hier het onlangs gerenoveerde Amsterdam Manor Beach Resort en het luxe Bucuti & Tara Beach Resort.

Overige stranden op Aruba

Er zijn nog talloze andere witte zandstranden op het Caribische eiland te vinden. Net boven Oranjestad tref je Druif Beach. Of in het noorden het bij kitesurfers geliefde Hadicurari Beach. Snorkelen kan vanaf Malmok Beach en Boca Catalina Beach. Weg van de toeristen en meer mengen tussen de Arubanen? Dan is het prachtige Arashi Beach in het noorden iets voor jou of Baby Beach in het zuiden van Aruba.

Oranjestad, hoofdstad van Aruba

Een verblijf op Aruba kan niet zonder een bezoek aan de kleurrijke hoofdstad van het eiland, Oranjestad. Dit is het bruisende hart van het eiland. Cruiseschepen leggen hier aan. Als je per vliegtuig reist passeer je de stad. Wil je het eiland verkennen, dan kun je er ook niet omheen. Daarnaast tref je hier het iconische Renaissance hotel met het bijbehorende privé Renaissance Island met de bekende flamingo’s.

In de hoofdstad kom je gezellige winkelstraten, restaurants en barretjes tegen. Ook zijn er regelmatig marktjes, afhankelijk van de hoeveelheid cruiseschepen. Een trammetje rijdt tegenwoordig door het centrum heen als toeristenattractie.

Hier en daar zie je prachtige monumentale en historische gebouwen met de kenmerkende kleurenpracht, zoals Fort Zoutman en het Eloy Arends gebouw.

Klimaat, natuur en hotspots op Aruba

Aruba kent een tropisch steppeklimaat. Dit zorgt voor de ongelooflijke hoeveelheid zonuren van maar liefst 3.200 per jaar. Met een gemiddelde dagtemperatuur van 30 graden celsius maakt dit Aruba een zonzekere bestemming. Het regent wat regelmatiger in de maanden oktober, november en december.

Deze regen zorgt er dan weer voor dat de natuur er op Aruba in en rond die maanden net wat mooier uitziet. Weelderige tropische vegetatie hoef je hier namelijk niet te verwachten. Wel kom je een variëteit aan dividivi-bomen, fofoti-bomen, cactussen en aloë vera planten tegen. Wist je dat Aruba een van ’s werelds belangrijkste producenten is van aloë vera producten?

Enkele bekende bezienswaardigheden van Aruba zijn natuurlijk het Arikok Nationaal Park. Arikok is een heuvelachtig en beschermd natuurgebied op het eiland. De Hooiberg is een opvallende verschijning midden op het eiland met na beklimming ervan een schitterend panoramisch uitzicht.

Een van de andere bekende plekken op Aruba is de California Lighthouse, een vuurtoren naast de imposante duinen in Noord. Een drukbezochte religieuze plek is de Alto Vista kapel met prachtig zicht over de ruige noordoostkust. Imposant is de Ayo Rock of Casibari Rock formatie, een plek waar de oorspronkelijke bewoners – de Arawak indianen – sporen achtergelaten hebben.

Waar wil jij verblijven op Aruba?

Op Aruba heb je een uitgebreide keuze aan resorts, boutique hotels en villa’s. Wij zijn enorm liefhebber van de boutique hotels op het eiland. Denk hierbij aan het kleurrijke en unieke Boardwalk Boutique Hotel in Palm Beach. Een echt strandresort voor de hele familie is Amsterdam Manor Beach Resort in Eagle Beach.

Liever op en top luxe? Dan kies je natuurlijk voor het meest verfijnde luxe hotel van Aruba: Bucuti & Tara Beach Resort.

Misschien vind je het wel veel leuker om in je eigen villa te verblijven op Aruba? Ook dat behoort tot de mogelijkheden.

Curaçao

Curaçao is de meest tot de verbeelding sprekende bestemming van de ABC-eilanden.
Mattijs Baijens
Caribbean Travel Designer

Van de drie ABC-eilanden is Curaçao bij iedereen in Nederland het bekendst. Dit komt doordat het eiland veelvuldig wordt ingezet in allerlei tv-programma’s en reclames. Daarnaast is het een betaalbare bestemming die massaal aangeboden wordt door de grotere touroperators. Toch staat het toerisme op Curaçao vergeleken met Aruba nog in de kinderschoenen. Het eiland moet het namelijk met name hebben van Nederlanders en Belgen, en die zijn lang niet zulke big spenders als de Amerikanen.

Sinds 2010 een apart land

Curaçao behoorde tot 2010 tot de Nederlandse Antillen samen met Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Je las net al dat Aruba er in 1986 al uitstapte en sindsdien al zelfstandig werd. Het eiland Curaçao is lange tijd door Nederland financieel en staatkundig goed onderhouden geweest als grootste eiland van de Nederlandse Antillen.

Toch was er altijd wel die jaloezie naar de succesvolle westelijk gelegen buurman Aruba om ook zelfstandig te worden. In 2010 was het dan eindelijk zover, sindsdien mag Curaçao zich net als Aruba, Sint Maarten en Nederland een apart land binnen het koninkrijk noemen.

Curaçao richt zich met name op de Nederlandse en Belgische toeristenmarkt. Internationaal staat Curaçao bij lange na niet zo op de kaart als bijvoorbeeld Aruba of Sint Maarten. Dit komt doordat Curaçao lange tijd niet geïnvesteerd heeft in toerisme, maar meer in de grote olieraffinaderij op het eiland. Dit vervuilende project leverde veel geld en werkgelegenheid op, maar met de kennis en tijdsgeest van nu wordt daar – gelukkig – heel anders naar gekeken. Curaçao is hard aan de weg aan het timmeren om zichzelf goed op de toeristische kaart te zetten.

Van de drie ABC-eilanden wordt Curaçao het meest door toeristen uit de Benelux bezocht.

Stranden op Curaçao

Het wordt vaak wel gedacht door onze klanten, maar in tegenstelling tot Aruba heeft Curaçao geen kilometerslange parelwitte zandstranden. Op Curaçao zijn de stranden veelal verstopt in romantische baaien. Sommige hotels en resorts beschikken over een wat groter zandstrand, maar dit is vaak opgespoten. Waar in Aruba alle stranden voor iedereen toegankelijk zijn, wordt er op Curaçao voor veel stranden geld gevraagd voordat je het mag betreden. Daarnaast zijn er ook vaak openingstijden. Daarvoor in de plaats krijg je dan vaak een parkeerplaats en een strandbedje, dat wel.

Gelukkig zijn de mooiste stranden Grote Knip en Kleine Knip in het noordoosten van Curaçao vrij toegankelijk. Je zult begrijpen dat dit populaire stranden zijn bij de Curaçaoënaars. Een populair strand met veel entertainment en optredens van bekende artiesten is Mambo Beach. Onze favoriete plekjes zijn Playa Lagun, Daaibooi Beach en Playa Jeremi.

Willemstad, hoofdstad van Curaçao

Absoluut hoogtepunt van Curaçao is een bezoek aan hoofdstad Willemstad. De kleurrijke en monumentale panden in de historische binnenstad zijn een lust voor het oog. Een stadswandeling mag dan ook echt niet ontbreken in je reisprogramma. De bekende wijken Punda en Otrobando worden verbonden met de wereldberoemde pondjesbrug, ook wel bekend als de Koningin Emmabrug. De 168 meter lange pontonbrug is de enige drijvende houten draaibrug ter wereld.

Eveneens wereldberoemd is de Handelskade in Punda met de kleurrijke panden. Overdag vind je hier ook gezellige terrasjes en even verderop de beroemde door Venezolaanse marktkooplui gerunde drijvende markt vol met tropisch fruit en groente.

Jarenlang was er echte verkrotting gaande in de historische binnenstad. Geen onderhoud en de continu zilte passaatwind deden geen goed aan de iconische panden. Het tij is gelukkig gekeerd, men beseft dat het door UNESCO beschermde centrum van Willemstad behouden moet blijven. Daarom zie je dat steeds meer oude panden worden opgeknapt en omgetoverd tot hippe bar, restaurant for foodies of tot smaakvolle boutique hotels. Een bekend voorbeeld zie je in de eigentijdse wijk Pietermaai. Dit is onze favoriete buurt om onze klanten te laten vertoeven. Hier tref je unieke boutique hotels, culinaire restaurants en gezellige barretjes.

De statige wijk Scharloo met diens monumentale villa’s is een genot om doorheen te lopen. Een wandeling in de vroege morgen – wanneer het nog niet zo warm is – laat jou verbazen dat de ene villa nog mooier is dan de andere. De panden in deze statige wijk worden veelal gebruikt door notarissen, advocaten en assurantiekantoren. Ook tref je hier veel street art, een interessante ontwikkeling voor kunstliefhebbers.

Klimaat, natuur en hotspots op Curaçao

Curaçao kent net als Aruba een tropisch steppe-klimaat. Dat wil zeggen dat het veelal droog is op het eiland. Neerslag kun je verwachten in de maanden oktober, november en december. Maar ook hier zijn grote verschillen, zo zal het in het hogere westen van het eiland meer regenen dan in het veel drogere oosten.

De gemiddelde temperatuur van 30 graden celsius gecombineerd met een permanente noordoostpassaat maakt Curaçao een heerlijke Caribische vakantiebestemming.

Dit vertaald zich dan ook weer in het landschap. Omdat er relatief weinig regen valt – en dat wat er valt snel verdampt – hoef je op Curaçao geen weelderige tropische natuur te verwachten. Net als op Aruba kom je hier veel cactussen en aloë vera planten tegen. Rondom de Sint-Christoffelberg in het gelijknamige Christoffelpark – een beschermd natuurgebied op Curaçao – kun je ook orchideeën tegenkomen.

In nationaal park Sheta Boka kun je vriendelijke zeeschildpadden bewonderen net als bij Boka Ascencion nabij landhuis Ascencion. Flamboyante flamingo’s kom je tegen bij de zoutpannen van Sint Willibrordus en het natuurreservaat van Jan Kok.

Forten en landhuizen (voormalige plantage woningen) op Curaçao

Verspreid over Curaçao kom je nog diverse forten tegen. Sommigen zijn zeer imposant en goed onderhouden, zoals het tot de verbeelding sprekende Fort Beekenburg en in Willemstad het Fort Amsterdam waar de regering is gevestigd, het Riffort en Fort Nassau met fantastisch uitzicht.

Je kunt het je haast niet meer voorstellen, maar vroeger had Curaçao talloze plantages. Bij iedere plantage werd een statig landhuis gebouwd. Vanuit ieder landhuis kon je het volgende landhuis met diens plantage weer zien liggen. Zo waren ze met z’n allen verbonden en konden ze elkaar waarschuwen als er gevaar dreigde. Tegenwoordig zijn er nog diverse landhuizen te bewonderen, sommigen in uitstekende staat zoals landhuis Ascencion, landhuis Klein Santa Martha (hier zit zelfs een boutique hotel in gevestigd), landhuis Zuikertuintje en landhuis Chobolobo dat nu dienst doet als brouwerij voor de beroemde Curaçao likeur.

Waar wil jij verblijven op Curaçao?

Op Curaçao heb je een enorme keuze uit hotels, resorts en villa’s om te verblijven. Populair bij velen zijn de grootschaligere resorts bij Jan Thiel en Mambo Beach. Zelfs Albert Heijn is hier te vinden.

Wat ons betreft is dat niet wat we zoeken op vakantie. Wij geven liever de voorkeur aan de boutique hotels in Willemstad, zoals bijvoorbeeld BijBlauw, Scuba Lodge en Villa Tokara. Niet alleen zijn deze hotels kleinschalig en persoonlijk, je verblijft ook nog eens in het hartje van monumentaal Willemstad.

Liever in een hotel aan het strand? Kies dan bijvoorbeeld voor Avila Beach Hotel of het zeer luxe Baoase Luxury Resort op Curaçao.

Bonaire

Bonaire is de meest relaxte bestemming van de ABC-eilanden.
Mattijs Baijens
Caribbean Travel Designer

Bonaire is het favoriete Caribische eiland van iedere duikliefhebber en snorkelaar. Het eiland is omgeven door prachtige koraalriffen. Tegelijkertijd is Bonaire ook het meest rustige en relaxte eiland van de ABC-eilanden. Het voelt hier nog echt aan als een groot dorp.

Sinds de ontmanteling van de Nederlandse Antillen in 2010 is Bonaire net als de Bovenwindse eilanden Saba en Sint Eustatius een bijzondere gemeente van Nederland. Ondanks de directe toevoeging aan Nederland zijn er nog grote verschillen. Niet alleen in gelijkheid, maar ook in praktische zaken zoals een andere munteenheid – de Amerikaanse dollar – en bijvoorbeeld het voltage, namelijk 110 volt.

Kralendijk, hoofdstad van Bonaire

Kralendijk kun je zien als een groot dorp aan zee, want een echte stad is het niet te noemen. Dankzij die kleinschaligheid tref je hier bijna alles op loopafstand. Winkels, restaurants, de boulevard en diverse accommodaties zijn hier centraal gelegen.

Voor veel Bonairianen wordt de voormalige hoofdstad Rincon – de oudste nederzetting op Bonaire – dankzij de oude tradities, festiviteiten en gewoontes ook wel beschouwd als het culturele centrum van Bonaire.

Het oudste gebouw vind je terug in Kralendijk. Ondanks de opkomst van hotels en resorts waardoor er veel historische bouwwerken verwaarloosd of verloren zijn gegaan, staat Fort Oranje uit 1639 er in het centrum nog heel mooi bij.

Duiken en snorkelen op Bonaire

Bonaire kent vele toeristische benamingen, waaronder Diver’s Paradise. Van de ABC-eilanden is Bonaire bij uitstek de plek om te (leren) duiken. Dankzij de vele koraalriffen en het rijke onderwaterleven met kleurrijke visjes en vriendelijke zeeschildpadden in het kraakheldere zeewater is Bonaire een dankbaar en geliefd oord voor duikers vanuit de hele wereld.

Bijzonder aan Bonaire is dat het eiland een van de weinige kantduik plekken ter wereld is; je kunt letterlijk vanuit de gehele westkust lopend vanaf de kant met je duikuitrusting de Caribische Zee in om de prachtige onderwaterwereld te gaan verkennen.

Een beroemde plek op het eiland om te gaan kantduiken is 1000 steps. Je moet hiervoor een trap af die met apparatuur voor duikers aanvoelt als er een van wel duizend treden. In werkelijkheid heeft de trap ‘slechts’ 67 treden. Je kunt hier ook prachtig snorkelen en genieten van het adembenemende uitzicht.

Net als de buren Aruba en Curaçao kent Bonaire een tropisch steppe-klimaat. Dit kenmerkt zich in veelal zonnig en droog weer met in de maanden oktober, november en december een grotere kans op regen. Dankzij dit klimaat zul je ook op Bonaire geen weelderige natuur verwachten, maar wel net als op Aruba en Curaçao veel cactussen, dividivi-bomen en aloë vera planten.

Met een gemiddelde temperatuur van 30 graden celsius en een zeewatertemperatuur van 29 graden celsius begrijp je wel waarom het op Bonaire goed toeven is, zowel boven als onder water.

Washington Slagbaai Nationaal Park

Een goed beeld van de flora en fauna op Bonaire krijg je in het beschermde natuurgebied Washington Slagbaai Nationaal Park. Het park met voornamelijk bergachtig terrein beslaat het hele noorden van het eiland. Cactuswouden, aloë vera planten, bijzondere rotsformaties, zoutmeren, kalksteen grotten, zandduinen en kalkterrassen geven onderdak aan tal van bijzondere planten en dieren. Je zou het niet zeggen, maar in het Washington Slaagbaai Nationaal Park komen meer dan vijfhonderd verschillende dier- en plantensoorten voor.

Klein Bonaire

Dit kleine, onbewoonde eilandje voor de kust van Kralendijk is een beschermd natuurgebied. Klein Bonaire heeft het mooiste strand van Bonaire, het paradijselijke No Name Beach. Het eiland is begroeid met lage struiken en cactussen. Je kunt prachtig snorkelen op Klein Bonaire, de gehele kustlijn wordt namelijk gevormd door een prachtig koraalrif. Daarnaast kun je mooie wandelingen maken op het eilandje met continu een prachtig uitzicht op Bonaire.

Zoutpannen en slavenhuisjes

In het zuiden van Bonaire tref je naast het roze gekleurde Pekelmeer de zoutpannen. Tot op de dag van vandaag wordt er nog volop zout gewonnen op Bonaire. Het zout van Bonaire is namelijk zeer uniek en is van uitmuntende kwaliteit.

Nabij de dijk die het Pekelmeer van de Caraïbische Zee scheidt vind je de slavenhuisjes. De kleine huisjes zijn wereldberoemd en uniek. De koraalstenen slavenhuisjes zijn in 1850 gebouwd, 13 jaar voor de afschaffing van de slavernij op de Antillen. Hiervoor sliepen de slaven in houten hutjes. De kleine tweepersoonshuisjes met een hoogte van slechts anderhalve meter hebben geen ramen. Wel zijn er kleine deurtjes en als je daar doorheen kijkt kun je je amper voorstellen dat daar twee volwassen mannen in konden slapen.

Flamingo’s op Bonaire

De Caribische flamingo is een prachtige vogel en het nationale symbool van het eiland. Op het eiland leven duizenden flamingo’s. In de Caribbean zijn er nog maar weinig broedplaatsen over. Naast Bonaire vind je de Caribische flamingo op Anegada, Britse Maagdeneilanden.

Kennelijk vinden de Caribische flamingo’s het op Bonaire erg fijn. De flamboyante vogel is zeer kieskeurig en vereist absolute rust. Alleen al daarom is het uniek te noemen dat sommige Caribische flamingo’s zelfs twee keer per jaar eieren leggen op Bonaire.

Wil je de Caribische flamingo zelf spotten? Ga dan naar het Gotomeer in het noorden of naar het Pekelmeer in het zuiden. De kans is heel groot dat je ze bij deze locaties zult tegenkomen.

Kajakken tussen de mangroves

Het noordelijk deel van Lac Bay op Bonaire bestaat uit een prachtig mangrovebos. Dit mangrovebos is uniek in de Caribbean en bestaat al ruim 850 jaar. Op deze plek op Bonaire komen de juiste ingrediënten samen die nodig zijn voor de ontwikkeling van dit type bomen en struiken. Het mangrovebos is beschermd natuurgebied en valt onder het Bonaire National Marine Park. Om dit mangrovebos van dichtbij te bewonderen is een (georganiseerde) kajaktocht een absolute aanrader.

Waar wil jij verblijven op Bonaire?

Op Bonaire heb je een ruime keuze om te verblijven in een van de kleinschalige accommodaties die het eiland rijk is. Vanwege de populariteit bij duikers zijn er op Bonaire veel appartementencomplexen, maar ook veel resorts die zich op duikers richten.

Niet iedereen komt naar Bonaire om enkel te duiken, maar wilt juist de verschillen tussen de ABC-eilanden ervaren. Daarom vind je op het eiland ook steeds meer unieke en kleinschalige boutique hotels waar persoonlijke service en aandacht centraal staan, zoals bijvoorbeeld Bamboo Bonaire Boutique Resort.

Verblijf je liever in een (strand)resort? Dan past Delfins Beach Resort in de luxe wijk Belnem goed bij je of het iconische Harbour Village Beach Club in Kralendijk. Een op en top luxe vakantie in je eigen villa op Bonaire? Denk dan eens aan de stijlvolle Piet Boon Villa’s in Belnem, waarvan sommigen direct aan zee liggen.

Welke van de 3 ABC-eilanden is het leukst?

Welk van de ABC-eilanden is het leukste? Kies jouw favoriet.

Ontdek zelf alledrie de Benedenwindse ABC-eilanden Aruba, Curaçao & Bonaire. Ervaar zelf de verschillen tussen de ABC-eilanden: parelwitte zandstranden, romantische baaien, flamboyante flamingo’s, historische bouwwerken, je komt het allemaal tegen. Eilandhoppen tussen deze Benedenwindse eilanden is om die reden een ware en unieke beleving.

Hop & discover met Bay Travel! Wij regelen deze onvergetelijke combinatiereis naar de ABC-eilanden voor je.

Bekijk onze Hop & Discover reizen naar de Caribbean

Ontvang een vrijblijvend persoonlijk reisvoorstel voor jouw vakantie in de Caribbean

Boek veilig en vertrouwd

Op dit moment is onze gemiddelde wachttijd:
Wij nemen vanaf 17 oktober 2024 contact met je op




Boek veilig en vertrouwd 

Op dit moment is onze gemiddelde wachttijd:

Wij nemen vanaf 17 oktober 2024 contact met je op

Persoonlijke informatie

Reisinformatie

Contactinformatie

Boek veilig en vertrouwd 

Op dit moment is onze gemiddelde wachttijd:

4 werkdagen