Skip to main content

Bestaan de Nederlandse Antillen nog?

Het is nog altijd een onverminderd populaire zoekterm in Google, de Nederlandse Antillen. Een ingeburgerde term die vijf van de zes Caribische eilanden van ons Koninkrijk aanduidt. Maar is dit nog wel juist? Lees gauw verder voor het antwoord.

Nederlandse Antillen en Aruba

De Nederlandse Antillen waren van 1954 tot 2010 een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, aanvankelijk bestaande uit de zes Caribische eilanden Aruba, Curaçao, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. De wens voor zelfstandigheid was groot, daarom gaat Aruba sinds 1986 als zelfstandig land binnen het Koninkrijk door het leven. In 2010 werd het land Nederlandse Antillen opgeheven als staatkundige eenheid. Maar hoe ging het toen verder?

Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten

Curaçao en Sint Maarten volgden het voorbeeld van Aruba en zijn sinds 2010 beiden een zelfstandig land. Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat sinds dat moment niet meer uit de drie landen Nederland, Nederlandse Antillen en Aruba, maar uit de vier landen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Maar waar blijven Bonaire, Sint Eustatius en Saba dan in dit verhaal?

nederlandse antillen vakantie Curaçao rondreis aruba Bonaire curacao Handelskade Willemstad Curaçao

Caribisch Nederland of BES-eilanden

Bonaire, Sint Eustatius en Saba konden natuurlijk niet aan hun lot worden overgelaten. Daar werd een oplossing voor gevonden. Men bedacht de interessante term ‘Caribisch openbaar lichaam’, wat eigenlijk zoveel betekent als bijzondere gemeente. De drie eilanden zijn sinds 2010 bijzondere gemeenten van Nederland. Als we over alledrie de eilanden praten, dan spreken we formeel over Caribisch Nederland. De eilanden werden al gauw bekend als de BES-eilanden, BES verwijst naar de eerste letters van de namen van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Een opmerkelijke keuze als je weet dat Sint Eustatius lokaal en internationaal veelvuldig Statia wordt genoemd.

Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden

Oké, nu heb je het antwoord op de vraag of de Nederlandse Antillen nog bestaan. Maar de volgende vraag speelt nu op, want hoe noem je nou alle zes de Caribische eilanden bij elkaar? Formeel en allesomvattend vormen de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba Caribisch Nederland. Zij vormen op hun beurt samen met Aruba, Curaçao en Sint Maarten het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Kom maar op met je volgende vraag. Hoe het zit met de ABC-eilanden? En wat zijn de SSS-eilanden? Goed, we gaan nog even door.

nederlandse antillen rondreis aruba bonaire curacao fofoti

Wat betekent de afkorting ABC-eilanden?

Als we spreken over de ABC-eilanden, dan hebben we het over Aruba, Bonaire en Curaçao. Men spreekt vaak ook over de Benedenwindse Eilanden als het over Aruba, Bonaire en Curaçao gaat. Leuk om te weten is dat de ligging van west naar oost anders is dan de afkorting ABC doet vermoeden, namelijk Aruba, Curaçao, Bonaire. Kort gezegd ACB. Op inwonersaantal is het als volgt, namelijk Curaçao, Aruba, Bonaire. Kort gezegd CAB. Nog eentje dan. Qua oppervlakte is het weer anders, namelijk Curaçao, Bonaire, Aruba. Kort gezegd CBA. Maar eerlijk is eerlijk, ABC-eilanden bekt net even wat beter en wat gaat er nu boven het alfabet?

Vakantie ArubaVakantie CuraçaoVakantie Bonaire

Wat betekent de afkorting SSS-eilanden?

Een iets minder bekende term, maar minstens zo belangrijk om te weten. Als we het hebben over de SSS-eilanden, dan bedoel we daarmee de Caribische eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Valt je meteen de inconsequentie op tussen BES-eilanden en SSS-eilanden? Als we de logica van BES-eilanden volgen, dan zouden we in dit geval moeten spreken over de SES-eilanden. Houden we de logica van SSS-eilanden aan, dan zouden we niet over BES-eilanden praten, maar over de BSS-eilanden. Tja, keuzes, keuzes.

Een van oudsher veelgebruikte term voor de SSS-eilanden is overigens Bovenwindse Eilanden. Feitelijk gezien is die term misleidend, omdat met Bovenwindse Eilanden niet alleen de SSS-eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba worden bedoelt, maar ook de andere groep eilanden die onderdeel uitmaken van de Kleine Antillen. Kleine Antillen? Daar gaan we in een volgend blog verder op in.

Vakantie Sint MaartenVakantie SabaVakantie Sint Eustatius
mooiste eiland van de caribbean nederlandse antillen vakantie saba Eilandhoppen Sint Maarten Saba Sint Eustatius Mount Scenery

Leave a Reply