Uit deze 4 landen bestaat het Koninkrijk der Nederlanden

Naast Nederland bestaat het Koninkrijk der Nederlanden uit nog drie landen, namelijk de drie Caraïbische eilanden Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De eilanden zijn allen totaal verschillend. Maak kennis met Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Inhoudsopgave

Naast Nederland bestaat het Koninkrijk der Nederlanden uit nog drie landen, namelijk de drie Caribische eilanden Sint Maarten, Aruba en Curaçao. Koning Willem-Alexander is het staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden en van de afzonderlijke landen Nederland, Sint Maarten, Aruba en Curaçao die samen het Koninkrijk vormen. De Caribische eilanden binnen ons koninkrijk zijn allen totaal verschillend. Niet alleen qua natuur, maar ook cultuur. Maak kennis met drie parels uit ons koninkrijk Sint Maarten, Aruba en Curaçao.

Sint Maarten

Sint Maarten heeft qua strandvakantie alles te bieden wat Aruba en Curaçao los van elkaar te bieden hebben: kilometerslange witte zandstranden verscholen in prachtige baaien. Tel daar nog een flink aantal palmbomen bij op en stel je op de achtergrond het groene glooiende en bergachtige landschap voor, en je hebt alle ingrediënten voor een perfecte ansichtkaart.

Vakantie Sint Maarten Eilandhoppen Sint Maarten Saba Sint Eustatius Philipsburg, Fort Amsterdam

Uniek in de wereld

Sint Maarten is misschien wel het meest bijzondere eiland ter wereld. Ken je ergens anders nog een plek in de wereld waar een eiland ter grootte van slechts 87km2 verdeeld is over twee landen? En dan nog een leuk weetje: Sint Maarten is de enige plek in de wereld waar het Koninkrijk der Nederlanden grenst met Frankrijk. Je leest het goed, het eiland is verdeeld over een Nederlands deel en een Frans deel. Het zuidelijke gedeelte van Sint Maarten beslaat ongeveer 34km2 en sinds 2010 een zelfstandig land binnen het koninkrijk. Het noordelijke gedeelte van het eiland beslaat ongeveer 53km2, betreft een overzeese gemeenschap van Frankrijk en wordt ook officieel Saint-Martin genoemd.

Philipsburg

De hoofdstad van Sint Maarten is Philipsburg, gelegen op een dun strookje land tussen de Great Salt Pond in het noorden en de Caribische Zee in het zuiden. Beroemd zijn de Front Street en Back Street in Philipsburg. Op gezette tijden stromen deze winkelstraten vol met toeristen die even verderop zijn vrijgelaten van de cruiseschepen. Flaneren doe je op de Boardwalk, een kilometerslange boulevard langs het strand van Great Bay. Aan deze boulevard tref je ook Holland House Beach Hotel.

De grotere resorts en beachbars tref je met name in het altijd bruisende Simpson Bay, terwijl je op het nabijgelegen Pelican Key weer veel villawijken ziet. In het oosten aan de Atlantische Oceaan, ligt Oyster Pond, een prachtige en idyllische baai waar ook een aantal resorts te vinden zijn.

Stranden op Sint Maarten

Een aantal prachtige stranden op Sint Maarten zijn zonder twijfel Cupecoy Beach, Mullet Bay Beach, Simpson Bay Beach, Little Bay Beach, Great Bay Beach, Guana Bay Beach en Dawn Beach. Het beroemdste strand van Sint Maarten is Maho Beach. Hier kun je je op vrijwillige basis op spectaculaire wijze de zee in laten blazen door vertrekkende vliegtuigen. Daarnaast is het een hotspot om de vliegtuigen te zien landen en opstijgen vanaf het nabijgelegen Princess Juliana International Airport.

Tropisch eiland

De natuur op Sint Maarten is meer divers en tropisch dan die van Aruba en Curaçao, dit heeft te maken met de ligging van het eiland. Zo tref je in het binnenland veel palmbomen, cactussen, varens, loofbomen en dennenbomen. Daarnaast treft men op Sint Maarten fruitdragende bomen aan, die onder meer zorgen voor sinaasappels, citroenen, bananen en mango’s. Guavaberry is een bekende bes waar een lokale, smaakvolle likeur van wordt gemaakt.

In tegenstelling tot Aruba en vooral Curaçao kom je op Sint Maarten nog maar een beperkt aantal historische bouwwerken tegen.

Aruba

Aruba is voornamelijk bekend van de zonovergoten, kilometerslange witte zandstranden en de prachtige turquoise kleuren van de Caribische Zee. De natuur bestaat uit cactussen en aloë vera planten, vanwege het overwegende droge klimaat. Tevens vind je er de typische Divi divi boom, die in zuidwestelijke richting groeit vanwege de permanente passaatwind uit het noordoosten. Het eiland is al sinds 1986 een zelfstandig land binnen het koninkrijk. Oranjestad is de hoofdstad van Aruba, daar leggen de grote cruiseschepen aan. Oranjestad heeft een gezellig centrum waar je fijn kunt winkelen, flaneren op de boulevard en goed kunt lunchen of dineren in een van de vele restaurants.

Aruba is op te delen in drie gebieden, Palm Beach, Eagle Beach en het ‘echte’ Aruba dat in het zuiden van het eiland te vinden is.

strandvakantie Aruba Curacao Eagle Beach air Aruba

Palm Beach

In het noorden van Aruba ligt Palm Beach, ook wel het high rise gedeelte genoemd, vanwege de vele hoogbouw hotels die er te vinden zijn. Denk aan grote ketens als The Ritz Carlton, Marriott, Hyatt Regency en Riu. Je treft hier ook veel gezellige restaurants en bars aan het bruisende Palm Beach. Iets ten noorden van Palm Beach tref je naast mooie villawijken ook de beroemde vuurtoren California Lighthouse.

Eagle Beach

In het midden van het eiland ligt Eagle Beach, ook wel het low rise gedeelte genoemd, vanwege de vele laagbouw resorts die er zijn gesitueerd. Je vindt hier de bekende Divi resorts, maar ook het wat kleinschaliger opgezette Amsterdam Manor Beach Hotel en Bucuti & Tara Beach Hotel. In Eagle Beach kun je ook terecht voor gezellige beachbars en restaurants. Het doet hier ook een stuk rustiger aan dan het meer bruisende Palm Beach.

Het echte Aruba

Het echte Aruba vind je in het zuiden van het eiland. Hier kom je plaatsen tegen als Savaneta en San Nicolas. Op dit gedeelte van het eiland zul je relatief weinig toeristen tegenkomen, maar het is zeker zo leuk om te verkennen. Met name in Savaneta heb je een aantal goede restaurants. Nabij San Nicolas heb je Baby Beach, een mooi strand wat erg in opkomst is.

Curaçao

Curaçao ken je natuurlijk van de wereldberoemde kleurrijke Handelskade en de Pontjesbrug. Het eiland is sinds 2010 een zelfstandig land binnen het koninkrijk. Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, is onder te verdelen in vier historische kernen. Punda en Otrobanda, gescheiden door de Sint Annabaai. De imposante Koningin Julianabrug verbindt het verkeer tussen Punda en Otrobanda, terwijl de Pontjesbrug, officieel overigens Koningin Emmabrug genoemd, voetgangers die mogelijkheid geeft om de Sint Annabaai over te steken. Samen met de twee overige historische kernen Scharloo en Pietermaai is Willemstad meer dan de moeite waard om heerlijk doorheen te slenteren. Wist je dat het historische centrum onderdeel uitmaakt van het Werelderfgoed van Unesco?

Rondreis ABC eilanden Nederlandse Antillen vakantie Aruba Bonaire Curaçao Playa Lagun

Intieme baaien en stranden

In tegenstelling tot Aruba tref je op Curaçao geen kilometerslange witte zandstranden, maar intieme baaien verspreid aan de westkust. In die baaien zijn kleurrijke vissen goed vertegenwoordigd en kun je vaak goed snorkelen. De natuurlijke stranden in die baaien zijn vaak een mengelmoes van zand en versteend koraal. Ik zeg natuurlijke stranden, want sommige hotels in het zuiden hebben zelf fraai opgespoten zandstranden gecreëerd. Een bijzonder verschijnsel op Curaçao zijn de natuurlijke havens, waar het Schottegat in Willemstad daarvan de bekendste is. Naast het Schottegat heb je Piscadera Baai, Jan Kok Baai, Santa Martha Baai, Sint Joris Baai en natuurlijk het Spaanse Water.

Flora en fauna

Net als op Aruba komen er op Curaçao veel cactussen, aloë vera planten en divi divi bomen voor. Hagedissen en leguanen zie je er veelvuldig en met wat geluk spot je in de Jan Kok Baai de Caribische flamingo.

Waar vind je de bekende hotels op Curaçao?

Curaçao kun je als het ware indelen in een aantal districten waar de toeristen verblijven. In het zuiden, in de buurt van het Spaanse Water, vind je Jan Thiel. Hier zijn diverse grootschalige resorts te vinden, waaronder Papagayo Beach Resort en Morena Eco Resort, maar ook de prachtige villa’s van Boca Gentil. Iets meer richting Willemstad op aan vind je het altijd bruisende Mambo Beach, een favoriete stek voor veel (bekende) Nederlanders. Lions Dive Beach Resort, Kontiki Beach Resort en Bon Bini Seaside Resort zijn hier te vinden. Liefhebbers van luxe en kleinschalig kunnen weer iets noordelijker terecht bij Baoase Luxury Resort en Avila Beach Hotel. Unieke boutique hotels zoals BijBlauw in Pietermaai zijn vaak gesitueerd in historische panden. Zij die van wat meer rust en privacy houden trekken er meer op uit in de richting van Piscadera Baai en Blauwbaai. Liefhebbers van de natuur kiezen veelal voor een verblijf bij Playa Lagun, Westpunt of Jan Kok.

Landhuizen

Verspreid over het eiland kom je diverse kleurrijke landhuizen tegen. Dit zijn oude hoofdgebouwen van vroegere plantages, geïnspireerd op Hollandse boerderijen. Sommigen zijn prachtig gerestaureerd, anderen in vervallen staat.

Onze meestgestelde vragen

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit 4 landen, namelijk Nederland en de Caribische eilanden Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

De Caribische eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba horen bij Nederland. Deze drie eilanden staan ook wel bekend als Caribisch Nederland of de BES-eilanden.

De Nederlandse Antillen waren van 1954 tot 2010 een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, aanvankelijk bestaande uit de zes Caribische eilanden Aruba, Curaçao, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. De wens voor zelfstandigheid was groot, daarom gaat Aruba sinds 1986 als zelfstandig land binnen het Koninkrijk door het leven. In 2010 werd het land Nederlandse Antillen opgeheven als staatkundige eenheid en werden Curaçao en Sint Maarten net als Aruba zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Ontvang een vrijblijvend persoonlijk reisvoorstel voor jouw vakantie in de Caribbean

Boek veilig en vertrouwd

Op dit moment is onze gemiddelde wachttijd:
3 werkdagen
Boek veilig en vertrouwd 

Op dit moment is onze gemiddelde wachttijd:

3 werkdagen

Persoonlijke informatie

Reisinformatie

Contactinformatie

Boek veilig en vertrouwd 

Op dit moment is onze gemiddelde wachttijd:

We nemen na 27 juni 2024 contact op.