Welke Caribische eilanden behoren tot de Franse Antillen?

Bijna iedereen is wel bekend met de (voormalig) Nederlandse Antillen. Maar heb je al eens gehoord van de Franse Antillen? Ik vertel je welke Caribische eilanden tot deze groep behoren.

Inhoudsopgave

Er is vroeger heel wat afgevochten, veroverd en heroverd in het Caribisch gebied. De Gouden Eeuw spreekt bij iedereen wel tot de verbeelding, maar het was ook een veelbewogen periode in de Caribbean. Dankzij de ontdekkingsreizen hebben er heel wat veranderingen plaatsgevonden, in positieve én negatieve zin.

De Hollanders, Fransen, Britten, Spanjaarden, Zweden en Denen hebben flink hun stempel gedrukt op de Caribische eilanden, waar je tegenwoordig nog veel van terug kunt zien én horen. Denk bijvoorbeeld aan taal. De Fransen hadden lange tijd veel eilanden in hun bezit, het bewijs daarvan zie je terug in Franstalige plaatsnamen op eilanden die niet meer tot Frankrijk behoren.

Er zijn 4 Caribische eilanden die nog wel bij Frankrijk horen: Saint Martin, Saint Barthélemy, Guadeloupe en Martinique, ook wel de Franse Antillen genoemd.

strandvakantie Sint Maarten Orient Bay Pinel Island Saint Martin

Saint Martin

Saint Martin is misschien wel het bekendste Caribische eiland van de Franse Antillen. Wist je dat Saint Martin het eiland deelt met het Nederlandse Sint Maarten?

Welk Caribisch eiland is half Nederlands en half Frans?

Sinds het Verdrag van Concordia, al sinds 1648, grenst Frankrijk met Nederland op het kleine Caribische eiland Sint Maarten. Het verhaal hoe dit en het trekken van de grens tot stand is gekomen, spreekt enorm tot de verbeelding en zou zo maar een scene kunnen zijn uit Pirates of the Caribbean.

Hoe is de grens bepaald tussen Sint Maarten en Saint Martin?

Een Fransman en Hollander zouden afgesproken hebben beiden een rondje om het eiland te lopen. Daar waar ze elkaar weer zouden ontmoeten zou de grens komen te liggen. De Hollander zou onderweg allerlei verleidingen niet hebben kunnen weerstaan, zoals aantrekkelijke vrouwen en rum. De Fransman daarentegen liep stug door. Dit zou de reden zijn waarom het Franse Saint Martin groter is qua oppervlakte dan het Nederlandse Sint Maarten.

Mooi verhaal, en al neem je het met een korreltje zout, dan nog zou het zo maar eens kunnen kloppen. Saint Martin is het noordelijke deel van het eiland Sint Maarten. Marigot is de hoofdstad van Saint Martin. In Marigot tref je het imposante fort Saint-Louis met prachtig uitzicht over de lagunes, het eiland Saba en het eiland Anguilla.

Welke plaats op Saint Martin staat bekend als gastronomische hoofdstad van de Caribbean?

Grand Case ligt in het noorden aan de gelijknamige baai en wordt ook wel de Gastronomische hoofdstad van de Caribbean genoemd. Dit komt doordat hier de meeste restaurants per vierkante kilometer te vinden zijn. Hoogstaand culinair, maar ook laagdrempelig eenvoudig. Vele smaken komen hier samen, denk aan Creoolse invloeden maar ook de Franse keuken kom je hier veelvuldig tegen.

Prachtige witte zandstranden op Saint Martin

Van alle eilanden in de Franse Antillen heeft Saint Martin toch wel de langste zandstranden. Baie Longue, Baie Rouge, Orient Bay, Baie de Grand Case, Nettle Bay, allemaal langgerekte parelwitte zandstranden. Orient Bay is een paradijs voor watersporters, de golven zijn hier wilder omdat dit strand aan de Atlantische zijde van het eiland ligt.

De mooiste boutique hotels van Saint Martin

Saint Martin staat binnen de Franse Antillen en daarbuiten bekend om de rust en het elegante Franse karakter, maar ook om het aanbod aan fraaie aanbod van luxueuze (boutique) hotels. Het meest luxe en het enige vijfsterrenhotel vind je aan de Franse zijde van het eiland, La Samanna, A Belmond Hotel. Uniek in de groene binnenlanden en nabij de hoogste berg Pic Paradis vind je The Paradise Peak, een prachtig boutique hotel verscholen in de tropische natuur en waar je zelfs nog vriendelijke aapjes tegen kunt komen. Bleu Emeraude en Le Temps des Cerises zijn echte beachstyle boutique hotels, recht aan het strand van Grand Case.

Het meest romantische boutique hotel is Le Karibuni, wist je dat je via dit hotel exclusief en volledig privé kunt dineren op Pinel Island? Tot slot La Villa Hibiscus Hôtel, een prachtig boutique hotel gelegen in het binnenland tussen Orient Bay en Grand Case.

Baie de Saint Jean Saint Barth mooiste stranden van de Caribbean

Saint Barthélemy (Saint Barth)

Saint Barth is het luxepaardje binnen de Franse Antillen. Het eiland, voluit Saint Barthélemy, staat bekend om het goede leven, de luxe hotels en restaurants en exclusieve boetieks. Dit allemaal op slechts 12 minuten vliegen of 1 uur varen van Saint Martin.

Saint-Tropez van de Caribbean

Saint Barth wordt ook wel Saint-Tropez van de Caribbean genoemd. En niet zonder reden, want slenter maar eens door de jachthaven in hoofdstad Gustavia. Je vergaapt je hier aan de enorme jachten die hier aangemeerd liggen. De een nog groter dan de ander. Hier is het zien en gezien worden en laten zien dat je de grootste hebt. Maar wij Hollanders zijn daar te nuchter voor, want ook zonder enorm jacht kun je prima genieten op Saint Barth.

Zweedse roots van Saint Barth

Je las net al Gustavia en wellicht denk je dat het wat Scandinavisch klinkt. Dat klopt ook, ooit was het eiland in Zweedse handen en is het een verwijzing naar koning Gustaaf III van Zweden. Hij kocht het eiland ooit van de Fransen, zo ging dat vroeger. Tegenwoordig is Saint Barth net als Saint Martin een Overzeese Gemeenschap van Frankrijk, vergelijkbaar met onze Bijzondere Gemeentes Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Shopping paradijs Saint Barth

In Gustavia kun je urenlang shoppen in de meest exclusieve winkels. Daarnaast kun je er voor tal van restaurants terecht, zowel voor lunch als diner. De mooiste baai van het eiland is Baie de Saint Jean in het gelijknamige plaatsje Saint Jean. Hier vind je prachtige hotels, zoals Pearl Beach en Hotel Le Village, maar ook het prachtige strand van Saint Jean.

Combineer Saint Barth met Saint Martin in onze luxe boutique rondreis en ga voor een vakantie naar de prachtige Franse Antillen.

Guadeloupe waterfal

Guadeloupe

Guadeloupe is bij uitstek de meest veelzijdige Caribische bestemming in de Franse Antillen.

Wist je dat Guadeloupe een archipel is? Guadeloupe bestaat uit de eilanden Basse-Terre en Grande-Terre, samen de twee hoofdeilanden, verbonden door een brug en vlindervormig vanuit de lucht. Daarnaast bestaat Guadeloupe uit het eiland Marie-Galante in het zuiden, La Désirade in het oosten en de eilandjes van Les Saintes in het zuidwesten. Onze rondreis naar Guadeloupe is niet voor niets een erg populaire vakantie naar de Franse Antillen. In Guadeloupe kun je perfect en eenvoudig eilandhoppen. Je hebt echt het gevoel van een rondreis, zonder dat je enorme afstanden hoeft af te leggen.

Guadeloupe is een archipel van verschillende eilanden

Het eiland Basse-Terre staat bekend om het groene karakter, denk aan tropische regenwouden, een actieve vulkaan La Soufrière, majestueuze watervallen, vriendelijke wasbeertjes en haastige kolibries. Grande-Terre daarentegen is compleet het tegenovergestelde. Hier tref je vooral suikerriet-plantages, imposante kliffen en parelwitte zandstranden. Pak hier de prachtige eilandjes van Les Saintes met een van ’s werelds mooiste baaien bij, het eiland La Désirade met ultieme rust en Marie-Galante met de lekkerste rum en mooiste stranden en zie daar: de perfecte cocktail voor een onvergetelijke vakantie naar een van de Franse Antillen.

Ongewone accommodaties in Guadeloupe

In Guadeloupe tref je tal van ongewone verblijven ofwel zeer unieke accommodaties. Denk aan boomhutten en cottages bij Tendacayou Ecolodge & Spa in Deshaies, West Indies Cottage in Pointe-Noire of Les Bananes Vertes in Sainte-Claude. Overnachten op een waterbungalow bij Les Saintes? Wij regelen dit voor je. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je vindt het op de eilanden van Guadeloupe.

vakantie Martinique rondreis Martinique en Guadeloupe vakantie Martinique les anses d'arlet

Martinique

Het Caribische eiland Martinique is het zuidelijkste eiland van de Franse Antillen.

Eigenlijk heeft Martinique alles wat je je maar kunt wensen voor een heerlijke Caribische vakantie; paradijselijke stranden, prachtige flora en fauna, een ideaal klimaat, schilderachtige dorpjes én hele goede wegen.

Tropische provincie van Frankrijk

Martinique is net als Guadeloupe een soort tropische provincie van Frankrijk in de Caribbean. De natuurliefhebber, de strandfanaat en de cultuursnuiver kunnen hun hart ophalen op Martinique. In hoofdstad Fort-de-France kun je shoppen en gezellig lunchen. Bijzonder is dat als je net geland bent op het eiland je deze moderne stad ziet liggen, en dan niet meteen zou zeggen dat je op een Caribisch eiland bent. Rijd een stukje door en je wordt verrast door de schoonheid van Martinique.

Het noorden van het eiland staat bekend om de natuurpracht, zoals het regenwoud, de slapende vulkaan Mont Pelée en de diverse watervallen en rivieren. Voormalige hoofdstad van Martinique Saint-Pierre werd vroeger ook wel Parijs van het Westen genoemd, vanwege diens schoonheid. De stad is helaas grotendeels verloren gegaan tijdens de laatste uitbarsting van de vulkaan in 1902. Toch tref je er nog talloze mooie panden en een kerk uit vervlogen tijden.

Schilderachtige dorpjes en baaien op Martinique

Het zuiden van Martinique kenmerkt zich door schilderachtige dorpjes als Les Trois-Îlets en Les Anses d’Arlet, de groene omgeving en romantische baaien als Anse Noire en Anse Dufour waar je kunt snorkelen en met een beetje geluk snorkelen vriendelijke schildpadden ontmoet. Voor prachtige stranden moet je naar Plage des Salines, Plage de Cap Macré en Anse Couleuvre.

Fraaie boutique hotels op Martinique

Martinique heeft een aantal fraaie boutique hotels waarbij vaak ook een gastronomisch restaurant bij te vinden is. En wat is er nu perfecter dan een rondreis naar de Franse Antillen waarbij je alle pracht van het eiland kunt ontdekken en tegelijkertijd kunt verblijven in de mooiste accommodaties van het eiland? Denk bijvoorbeeld aan La Suite Villa in Les Trois-Îlets, Hotel Plein Soleil in Le François, Hotel French Coco in Tartane en Apolline in Fort-de-France.

Een perfecte vakantie naar de Franse Antillen is een rondreis Martinique waarbij je verblijft in bovenstaande luxe boutique hotels.

Bekijk onze reizen naar de Franse Antillen

Ontvang een vrijblijvend persoonlijk reisvoorstel voor jouw vakantie in de Caribbean

Boek veilig en vertrouwdOp dit moment is onze gemiddelde wachttijd:
Wij nemen contact op vanaf 23 april 2024.
Boek veilig en vertrouwd 

Op dit moment is onze gemiddelde wachttijd:

Wij nemen contact op vanaf 23 april 2024.

Persoonlijke informatie

Reisinformatie

Contactinformatie

Boek veilig en vertrouwd 

Op dit moment is onze gemiddelde wachttijd:

4 dagen