Waar is Death in Paradise opgenomen en bestaat het eiland Saint Marie?

Volg jij ook de komische politieserie Death in Paradise? Het speelt zich af op het fictieve Caribische eiland Saint Marie. Wist je dat Death in Paradise in werkelijkheid wordt opgenomen in Guadeloupe en dat Saint Marie helemaal niet bestaat?

Inhoudsopgave

Je hebt de serie Death in Paradise vast al eens voorbij zien komen. Inmiddels is het 13e seizoen van start gegaan. We hebben het natuurlijk over de komische politieserie die zich afspeelt op het fictieve Caribische eiland Saint Marie.

Waar speelt Death in Paradise zich af in werkelijkheid?

Wist je dat Death in Paradise in werkelijkheid wordt opgenomen in Guadeloupe en dat Saint Marie helemaal niet bestaat?

Saint Marie is Guadeloupe

Je leest het goed. Death in Paradise wordt opgenomen in Guadeloupe, om precies te zijn op het eiland Basse-Terre in het pittoreske vissersplaatsje Deshaies.

  • Basse-Terre: met de vulkaan La Grande Soufrière, tropische regenwouden, imposante watervallen, pittoreske dorpjes en prachtige stranden. Op dit eiland wordt Death in Paradise opgenomen;
  • Grande-Terre: met rotsen en kliffen aan de Atlantische zijde, suikerrietvelden en witte zandstranden;
  • Marie-Galante: bekend om de vele windmolens, de uitstekende rum en parelwitte zandstranden;
  • Les Saintes: autovrije mini-archipel met een aantal prachtige baaien en pittoreske dorpjes;
  • La Désirade: bekend om het prachtige witte zandstrand, wuivende palmen en prachtige wandelpaden.

Saint Marie is Brits, Guadeloupe is Frans

Death in Paradise doet vermoeden dat het opgenomen is op een Brits eiland. Maar niets is minder waar, Guadeloupe is hartstikke Frans. Sterker nog, alleen in de toeristische gebieden spreekt men een beetje Engels, maar verder is alles er in het Frans; de bewegwijzering, de voertaal en de wetten en regels. Guadeloupe kun je zien als een soort tropische provincie van Frankrijk, officieel een Frans Overzees departement.

Op deze 8 locaties in Guadeloupe wordt Death in Paradise opgenomen

Ook al lijkt het in de serie net alsof er opnames zijn op allerlei delen van het eiland Saint Marie, in werkelijkheid vinden alle opnames plaats in slechts een klein gebied. We nemen je mee naar de 8 belangrijkste locaties waar Death in Paradise is opgenomen.

1. Honoré, hoofdstad van Saint Marie

Het merendeel van de serie wat plaatsvindt in Honoré, ook wel aangeduid als de hoofdstad van Saint Marie, wordt in werkelijkheid gefilmd in de omgeving van Deshaies. Deshaies is een schilderachtig vissersplaatsje in het noordwesten van het eiland Basse-Terre. Je vindt er tal van restaurants en barretjes, de meeste recht aan het strand met uitzicht op de haven. In de buurt vind je ook enkele mooie accommodaties, zoals het kleurrijke Tendacayou Ecolodge & Spa, het viersterren strandhotel Langley Resort Fort Royal en naast de botanische tuin gelegen Au Jardin des Colibris.

Guadeloupe Deshaies death in paradise saint marie

2. Politiebureau van Honoré

De eerste stop is meteen de belangrijkste locatie van de serie: het politiebureau van Honoré. Het ligt naast de kerk van Deshaies, middenin het centrum van de stad. Als je er bent is het dus heel gemakkelijk te vinden. In het echt is de is dit gebouw het kantoor van de priester van Deshaies.

Reis Saint Marie Death in Paradise Deshaies Honore

3. Kerk van Honoré

De kerk van Honoré is door de ligging naast het politiebureau veelvuldig te zien in de serie. Maar het duurde tot seizoen 10 voordat het eindelijk een eigen hoofdrol in Death in Paradise kreeg. In aflevering vijf van dat seizoen wordt een concertpianist vermoord en wordt zijn begrafenis in de kerk gehouden. Terwijl de bewoners van Saint Marie buiten op het terras zijn, wordt zijn weduwe binnen ondervraagd.

In het echte leven is het een katholieke kerk, l’église Saint-Pierre-et-Saint-Paul, en wordt vaak gebruikt door lokale bewoners voor diensten. In 1733 werd met de bouw begonnen. Indien gewenst kun je naar binnen gaan om rond te kijken, of om een Franse mis bij te wonen.

Saint Marie Death in Paradise kerk Deshaies

4. Catherine’s bar

Een andere vaste locatie is Catherine’s bar (eigendom van Catherine Bordey, tevens burgemeester van het eiland Saint Marie en moeder van de oorspronkelijke detective Camille Borday). Het is een vast onderdeel in elke aflevering om ten minste één drinksessie in de bar weer te geven, ofwel halverwege de aflevering wanneer er een lastig probleem moet worden opgelost of om het oplossen van de moord te vieren.

Reis Saint Marie Death in Paradise Catherine's Bar Deshaies

5. De botanische tuinen

Iets ten zuiden van Deshaies vind je Jardin Botanique de Deshaies, ofwel de botanische tuinen. Een kleurrijke ensemble van tropische bloemen, flamingo’s en papegaaien – en zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, is er in Death in Paradise ook een moord gepleegd. En niet zomaar een moord, dit is (spoiler alert) waar de eerste detective van de show Richard Poole (gespeeld door Ben Miller) tot zijn einde kwam met een ijspriem in de eerste aflevering van het derde seizoen.

Er werd gefilmd in een privé villa in de botanische tuin, met een eigen zwembad en een prachtig uitzicht op de Caraïbische Zee vanaf het terras. Je kunt de villa vanuit de tuinen zien.

Jardin-Botanique-de-Deshaies-Death-in-Paradise

6. Het strand uit Death in Paradise

Als er één locatie in Death in Paradise is die er voor zorgt dat je meteen op vakantie wilt naar Guadeloupe, dan is het wel het strand waar de detective woont in een Caraïbisch, rustieke strandhut direct aan het strand. Deze fotogenieke hotspot is te vinden op het strand van Anse de la Perle, zo’n vijf kilometer ten noorden van Deshaies (Honoré).

In werkelijkheid zijn er slechts een handjevol bars aan het ene uiteinde van het strand te bereiken via een kleine weg achter het strand. Het is dus niet zo afgelegen als dat het op tv lijkt, maar het is er wel net zo prachtig. Wist je dat de eigenlijke strandhut tussen het filmen door wordt afgebroken, omdat veel zand op het strand wegspoelt in het orkaanseizoen?

Dit strand wordt overigens ook voor andere scènes in Death in Paradise gebruikt. Er liggen een paar eilandjes voor de kust, waarvan één vrij grote Kahouanne genaamd. In een aflevering van het derde seizoen wordt Kahouanne als privé-eiland gebruikt. Als je eenmaal door hebt dat de eilandjes er zijn, kun je ze in de serie op de achtergrond zien in veel strandtaferelen die zogenaamd op verschillende locaties op het eiland plaatsvinden.

Reis Saint Marie Death in Paradise Honore Anse de la Perle Guadeloupe

7. Saint Marie Zoo

Saint Marie Zoo was de nieuwe locatie voor het 8ste seizoen, waarin een dierenverzorger werd vermoord met een verdovingsgeweer. In werkelijkheid is het de Zoo de Guadeloupe au Parc des Mamelles, zo’n 30 minuten vanaf Deshaies naar het zuiden. De dierentuin is te bereiken via de prachtige Route de la Traversée, een weg dwars door het tropisch regenwoud van Basse-Terre. De dierentuin is de thuisbasis van 85 verschillende soorten uit het Caribisch gebied en Guyana. Je komt er grote katten tegen tot kleine reptielen, verspreid over vier hectare jungle.

Een van de tofste delen van de dierentuin is de loopbrug hoog in de boomtoppen, die ook in de serie te zien was. Een netwerk van touwbruggen op wel 15 meter hoogte. Je zit hoog tussen het dikke groene bladerdak met een prachtig uitzicht over de dierenverblijven.

Reis Saint Marie Death in Paradise Deshaies

8. Het hotel uit Death in Paradise

Aan de baai net voorbij het strand Anse de la Perle staat een groot wit gebouw. Dit is het Langley Resort Fort Royal, en hier verblijven de meeste cast en crewleden tijdens de opnames van Death in Paradise. Sommigen in het hoofdgebouw van het hotel, anderen die meer geluk hebben in de toffe bungalows op het strand. Wil je hier verblijven? Dat kan, verzorgen we graag voor je!

Het hotel, de bar en het strand aan de voorkant zijn in veel verschillende afleveringen verschenen, waaronder een aflevering waarin een bruid werd neergeschoten met een harpoengeweer en van een balkon viel in het eerste seizoen en een aflevering waarin een tv-presentator verdronk in seizoen 8.

Reis Saint Marie Death in Paradise Langley Resort Fort Royal Guadeloupe

Beleef het decor van Death in Paradise in het echt in Guadeloupe

Death in Paradise is een populaire serie, met name in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast wordt de serie uitgezonden in de VS, Nederland, Canada en Australië. Toch sta je er versteld van hoe nuchter men in Guadeloupe omgaat met de populariteit van de serie. Sterker nog, de meeste toeristen in Guadeloupe zijn veelal Fransen, en velen van hen hebben nog nooit van Death in Paradise gehoord.

Het toeristenbureau van Guadeloupe geeft er wel wat aandacht aan, maar verder is er geen echt toerisme rond Death in Paradise en diens filmlocaties in Guadeloupe. Geen grote groepen, geen tourbussen, borden of souvenirs, niks van dat alles. Hierdoor voelt het nog meer aan alsof je het echte Saint Marie ontdekt en rondloopt in het decor van de serie. Welkom in Guadeloupe!

Onze meestgestelde vragen over de Death in Paradise

De BBC-hitserie Death in Paradise speelt zich af op het fictieve eilandje Saint-Marie, maar wordt in werkelijkheid opgenomen in Guadeloupe. 

Het merendeel van de serie wat plaatsvindt in Honoré, ook wel aangeduid als de fictieve hoofdstad van het fictieve eiland Saint Marie, wordt in werkelijkheid gefilmd in de omgeving van Deshaies. Deshaies is een schilderachtig vissersplaatsje in het noordwesten van het eiland Basse-Terre. Guadeloupe heeft op de landkaart de vorm van een vlinder; Basse-Terre is daarvan de linkervleugel.

Guadeloupe is een archipel bestaande uit verschillende Caribische eilanden, behorend tot de categorie Bovenwindse eilanden, onderdeel van de Kleine Antillen. Guadeloupe telt ongeveer 400.000 inwoners en is een Frans Overzees departement en dus direct onderdeel van Frankrijk. Guadeloupe bestaat uit de twee hoofdeilanden Basse-Terre en Grande-Terre. Daarnaast behoren ook de kleinere eilanden La Désirade, Marie-Galante en Les Saintes tot de Guadeloupe-archipel.

Bekijk onze reizen naar Guadeloupe

Ontvang een vrijblijvend persoonlijk reisvoorstel voor jouw vakantie in de Caribbean

Boek veilig en vertrouwd

Op dit moment is onze gemiddelde wachttijd:
3 werkdagen
Boek veilig en vertrouwd 

Op dit moment is onze gemiddelde wachttijd:

3 werkdagen

Persoonlijke informatie

Reisinformatie

Contactinformatie

Boek veilig en vertrouwd 

Op dit moment is onze gemiddelde wachttijd:

We nemen na 27 juni 2024 contact op.