Dit is de beste reistijd Guadeloupe

Guadeloupe, een betoverende archipel in het Caribisch gebied, staat bekend om zijn adembenemende stranden, weelderige regenwouden en rijke culturele erfgoed. Maar, wanneer is nu precies de beste reistijd om deze veelzijdige bestemming te bezoeken? In deze blog duiken we dieper in het klimaat van Guadeloupe en onthullen we de ideale momenten om je koffers te pakken. Aan de hand van de expertise van Mattijs Baijens, dé Caribbean expert van de Benelux, nemen we je mee door de seizoenen en geven we antwoord op de vraag: wat is de beste reistijd voor Guadeloupe.

Inhoudsopgave

Klimaat Guadeloupe

Het klimaat in Guadeloupe is tropisch, met temperaturen die het hele jaar door aangenaam zijn. Guadeloupe kent echter ook microklimaten, wat betekent dat het weer sterk kan variëren tussen de verschillende eilanden van deze Caribische archipel. Zo ervaart het weelderige eiland Basse-Terre meer neerslag dan het drogere eiland Grande-Terre, waardoor bezoekers een diversiteit aan landschappen en ervaringen kunnen verwachten, afhankelijk van waar ze zich bevinden.

De zonnigste maanden in Guadeloupe

Voor hen die de zon achterna willen reizen, zijn december tot mei de ideale maanden om deze tropische archipel te bezoeken en daarmee ook de beste reistijd Guadeloupe. Deze periode, buiten het orkaanseizoen, biedt statistisch gezien het meest stabiele en zonnige weer. Het is tegelijk ook het hoogseizoen, wat betekent dat Guadeloupe drukker bezocht wordt, hoewel de prijzen in die periode hoger liggen.

Beste reistijd Guadeloupe

Het regenseizoen in Guadeloupe

Anders dan bijvoorbeeld Zuid-Amerika kennen de Caribische eilanden waaronder Guadeloupe geen uitgesproken regenseizoen. Echter, de maanden juni tot november brengen wel meer neerslag met zich mee. Het interessante aan Guadeloupe is dat het weer heel lokaal kan zijn door de microklimaten. Zo kun je op het ene deel van het eiland een tropische regenbui ervaren, terwijl een paar kilometer verderop de zon schijnt.

Op het tropische eiland Basse-Terre zul je het gehele jaar door meer regen ervaren. Dit verklaart de adembenemende natuur op dit eiland. Het tropisch regenwoud, de majestueuze watervallen, kleurrijke bloemen en vogels zoals pijlsnelle kolibries wachten hier op jou.

De gemiddelde temperatuur door het jaar in Guadeloupe

Het klimaat van Guadeloupe is gedurende het hele jaar vrij constant, met gemiddelde temperaturen die schommelen tussen 24°C en 30°C. Dit zorgt voor een eeuwig zomerse vibe, perfect voor het verkennen van de eilanden in deze archipel, ongeacht de maand.

In de wintermaanden is het ’s avonds raadzaam om toch iets met lange mouwen of een lange broek te dragen. De continu waaiende passaatwind kan dan voor een extra verkoelend effect zorgen. Kijk er niet vreemd van op dat de locals het dan ook echt koud hebben!

Het orkaanseizoen in Guadeloupe

Het orkaanseizoen loopt officieel van begin juni tot eind oktober, met een statistische piek in september. In deze periode is het zeewater warmer dan normaal en is de ideale voedingsbodem voor de vorming van tropische depressies, stormen en mogelijk ook orkanen.

Hoewel dit sommige reizigers kan afschrikken, is het goed om te weten dat de accommodaties in Guadeloupe goed voorbereid zijn op dergelijke natuurfenomenen. Vele sluiten van september tot medio oktober om de veiligheid te waarborgen, een voorzorgsmaatregel die de goede voorbereiding van Guadeloupe benadrukt. 

Een relativerende factor en tweede reden dat men de deuren sluit in die periode is om onderhoud te plegen aan de accommodatie of om simpelweg zelf lekker op vakantie te gaan. Vergeet niet dat het dagelijkse leven van de inwoners van Guadeloupe ook gewoon doorgaat, orkaanseizoen of niet.

Klimaat Guadeloupe

Persoonlijk advies voor de beste reistijd Guadeloupe

Als Caribbean expert van de Benelux, adviseer ik, Mattijs Baijens, de maanden november en december als de beste reistijd Guadeloupe. De natuur is dan op zijn mooist, en het weer is ideaal voor zowel ontspanning als avontuur.

Daarnaast zijn mei en juni aantrekkelijk vanwege de lagere tarieven in het laagseizoen. Hoewel januari tot april vaak als beste reistijd worden beschouwd, is het goed om te beseffen dat dit het hoogseizoen is, met bijbehorende hogere prijzen.

Guadeloupe belooft een unieke ervaring, ongeacht wanneer je besluit te gaan. Met een mix van zon, zee, natuur, strand en cultuur is het een veelzijdige bestemming die blijft verrassen en nooit verveelt. Boek een reis naar Guadeloupe met Bay Travel en ervaar de magie van deze Caribische archipel van eilanden, wij maken jouw droomvakantie werkelijkheid.

"De beste en mooiste reistijd voor Guadeloupe vind ik persoonlijk de maanden november en december. Je zit nog net voor het duurdere hoogseizoen, bovendien is de natuur op zijn mooist vanwege de eerder gevallen regen in de maanden ervoor."
Mattijs
Mattijs Baijens
Caribbean Travel Designer

Onze meestgestelde vragen over de beste reistijd Guadeloupe

Januari tot april worden gezien als de beste maanden om naar Guadeloupe te gaan. Deze periode, buiten het orkaanseizoen, biedt statistisch gezien het meest stabiele en zonnige weer. Het is tegelijk ook het hoogseizoen, wat betekent dat Guadeloupe drukker bezocht wordt, hoewel de prijzen in die periode hoger liggen.

Het klimaat in Guadeloupe is tropisch, met temperaturen die het hele jaar door aangenaam zijn. Guadeloupe kent echter ook microklimaten, wat betekent dat het weer sterk kan variëren tussen de verschillende eilanden van deze Caribische archipel. Zo ervaart het weelderige eiland Basse-Terre meer neerslag dan het drogere eiland Grande-Terre, waardoor bezoekers een diversiteit aan landschappen en ervaringen kunnen verwachten, afhankelijk van waar ze zich bevinden.

Guadeloupe is een archipel bestaande uit verschillende Caribische eilanden, behorend tot de categorie Bovenwindse eilanden, onderdeel van de Kleine Antillen. Guadeloupe telt ongeveer 400.000 inwoners en is een Frans Overzees departement en dus direct onderdeel van Frankrijk. Guadeloupe bestaat uit de twee hoofdeilanden Basse-Terre en Grande-Terre. Daarnaast behoren ook de kleinere eilanden La Désirade, Marie-Galante en Les Saintes tot de Guadeloupe-archipel.

Bekijk onze reizen naar Guadeloupe

Ontvang een vrijblijvend persoonlijk reisvoorstel voor jouw vakantie in de Caribbean

Boek veilig en vertrouwdOp dit moment is onze gemiddelde wachttijd:
Wij nemen contact op vanaf 23 april 2024.
Boek veilig en vertrouwd 

Op dit moment is onze gemiddelde wachttijd:

Wij nemen contact op vanaf 23 april 2024.

Persoonlijke informatie

Reisinformatie

Contactinformatie

Boek veilig en vertrouwd 

Op dit moment is onze gemiddelde wachttijd:

4 dagen