Een vakantie naar St. Maarten boek je om deze 10 redenen

Sint Maarten is misschien wel het leukste eiland van het Caribisch gebied. De veelzijdigheid, de ligging, het klimaat en de vriendelijke mensen om maar wat op te noemen. Wij geven je 10 redenen om een vakantie naar Sint Maarten te boeken.

Inhoudsopgave

Iedereen in Nederland en België kent de ABC-eilanden; Aruba, Curaçao & Bonaire. Maar lang niet iedereen kent het eiland St. Maarten, en dat is zonde. Daar willen wij verandering in brengen. Wij vinden een vakantie naar Sint Maarten een perfect alternatief voor bijvoorbeeld Curaçao of Aruba. Sterker nog, Sint Maarten is misschien wel het leukste eiland in de Caribbean! Als je onze 10 redenen hebt gelezen, is er niets dat je nog tegenhoudt om te kiezen voor een vakantie naar St. Maarten. Wist je bijvoorbeeld dat KLM in het winterseizoen viermaal en in het zomerseizoen driemaal per week rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Sint Maarten vliegt? Dat was een bonusreden, dus lees snel verder.

vakantie naar Sint Maarten SXM KLM

1. Eén eiland, twee landen. Op St. Maarten en Saint Martin ervaar je het beste uit twee werelden!

Het Caribische eiland St. Maarten bestaat al eeuwen uit twee landen, namelijk het Nederlandse deel Sint Maarten en het Franse deel Saint Martin. Ondanks dat ze samen een eiland delen, kunnen de verschillen tijdens een vakantie naar St. Maarten bijna niet groter zijn.

Het is het enige plekje in de wereld waar het Koninkrijk der Nederlanden nog met Frankrijk grenst, en dit gaat al bijna 400 jaar goed samen. In 1648 besloten de Hollanders en de Fransen te stoppen met vechten om het eiland en werd het Verdrag van Concordia getekend. Het noordelijke deel behoort sindsdien tot Frankrijk en het zuidelijk deel tot de toenmalige Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (het huidige Koninkrijk der Nederlanden).

Waarom bestaat St. Maarten uit een Nederlands en Frans deel?

Een leuke anekdote hoe de grensverdeling tot stand kwam? Het verhaal gaat dat een Fransman en een Hollander op pad werden gestuurd om ieder afzonderlijk het eiland rond te lopen. Daar waar ze elkaar weer tegen zouden komen werd de grens getrokken. De Fransman zou vals hebben gespeeld door een aantal stranden over te slaan en zo een voorsprong te hebben verkregen. De Hollander zou zich (met opzet?) hebben laten verleiden tot de geneugten van het leven, zoals sterke drank (rum), feestjes en aantrekkelijke vrouwen.

Naar verluid kwam de Hollander dan ook dronken en met flinke vertraging de Fransman weer tegen, in de veronderstelling een veel groter deel van het eiland te hebben verkregen. Het tegendeel bleek waar. Als je het ons vraagt een mooi verhaal waarom het Franse deel nog altijd groter is dan het Nederlandse deel van het eiland. Het zou zomaar een verhaallijn kunnen zijn in een van de Pirates of the Caribbean films.

Wat zijn de verschillen tussen St. Maarten en St. Martin?

Het eiland St. Maarten is slechts 87 km², minder dan een kwart de grootte van het eiland Texel of de helft de grootte van het eiland Aruba. Het Nederlandse deel Sint-Maarten kenmerkt zich vooral door het levendige karakter. Denk hierbij aan het bruisende (nacht)leven bij Simpson Bay en Maho Beach, maar ook het shopping paradijs Philipsburg.

Verspreid over dit deel van het eiland kom je vaak grotere hotels of resorts tegen. In Philipsburg leggen de cruiseschepen aan. De internationale luchthaven vind je ook op het Nederlandse deel. Je kunt je voorstellen dat dit deel van het eiland daarom ook de meeste toeristen trekt. Je betaalt hier met US dollars of de Antilliaanse Gulden. De stroom is hier 110 volt. Men spreekt hier veelal Engels, maar Nederlands wordt vaak wel verstaan.

Geloof het of niet, maar zodra je het Franse deel Saint Martin betreedt, stap je de Europese Unie binnen, betaal je met de Euro en kun je gek genoeg gebruikmaken van je databundel (mits je verbonden bent met een Frans netwerk). Kunnen de verschillen nog groter? Jazeker, men spreekt op Saint Martin de Franse taal, bij de bakker om de hoek haal je verse stokbroden en croissants en… overal op dit deel van het eiland goede Franse wijnen tot je beschikking.

Saint Martin kenmerkt zich door de rust, de gezellige stadjes, kleinschalige hotels en goede restaurants. Men zegt niet voor niets dat een vakantie naar St. Maarten het beste is wat twee werelden combineert!

"Ik bezoek Sint Maarten regelmatig al sinds 2005. Het verveelt nooit, het voelt als thuiskomen. Het eiland is zo divers: of je nu van stranden houdt, lekker eten, watersport, uitgaan, natuur of eilandhoppen. Het kan allemaal op Sint Maarten!"
Mattijs
Mattijs Baijens
Caribbean Travel Designer
luxe reis Sint Maarten Belmond La Samanna

2. Paradijselijke stranden op St. Maarten

Een vakantie naar Sint Maarten is de ultieme strandvakantie. Sint Maarten heeft namelijk maar liefst 37 verschillende stranden verspreid over het eiland. Je vindt er stranden aan de rustige, Caribische zijde van het eiland en aan de ruigere, Atlantische zijde.

Het eiland Sint Maarten, gelegen tussen de Atlantische Oceaan en de Caribische Zee, is een uitstekende vakantiebestemming die bekend staat om de 37 prachtige stranden met azuurblauw water, poederachtig wit zand, adembenemende zonsondergangen én zonsopkomsten.

Elk strand dat aan de 70 kilometer lange kustlijn ligt, biedt weer een unieke ervaring. Van de idyllische, ongerepte en rustigere stranden op het Franse Saint Martin tot de levendigere, toeristische stranden in het Nederlandse Sint-Maarten. Ieder strand op het eiland is speciaal en heeft voor ieder type reiziger iets geweldigs te bieden. De stranden op het eiland vinden wij daarom een perfecte reden voor een vakantie naar Sint Maarten.

Wat is het mooiste strand op St. Maarten?

Ons favoriete strand op Sint Maarten? Dat zijn er meerderen. Baie Longue bij La Samanna, A Belmond Hotel is een prachtige langgerekt wit zandstrand in een hele mooie baai. Baie Rouge vinden we erg mooi, waarbij je uitzicht hebt op de rest van het eiland. En natuurlijk het strand van Grand Case, want waar anders in de Caribbean kun je via het poederwitte zandstrand van restaurant naar restaurant hoppen?

Zonsopkomst op St. Maarten

De zon zien opkomen uit de Caribische Zee? Dat kan, dit kun je ervaren op het strand van Orient Bay in Saint Martin. Orient Bay is ook het strand waar je wezen moet voor stoere watersporten, zoals jetskiën en windsurfen en hippe strandbars voor ontspannen lunches en tropische cocktails.

Eilandhoppen Sint Maarten Saba Sint Eustatius

3. Lekker eten op St. Maarten

Lekker eten kun je toch overal, hoor ik je zeggen. Ik kan je vertellen dat Sint Maarten echt een uitzondering is. Het eiland, en dan met name Grand Case op Saint Martin wordt niet voor niets gastronomische hoofdstad van de Caribbean genoemd.

Moet je je voorstellen, dan ben je op vakantie naar Sint Maarten, een van de kleinere eilanden in de Caribbean, en dan kun je er ondanks die kleine oppervlakte terecht bij ontzettend veel restaurants. Dit heeft met name te maken door de enorme smeltkroes van culturen. Men zegt wel eens dat er meer dan 130 nationaliteiten op het eiland wonen. Zij brengen allemaal hun eetcultuur met zich mee en dit ontpopt zich tot een explosie van eetgelegenheden.

Gastronomische hoofdstad van de Caribbean

Van lokale Creoolse barbecue gerechten met kip of verse vis bij een van de gezellige eettentjes langs de straten tot koken op hoogstaand niveau bij een van de vele gastronomische restaurants en alles daar tussenin. Tijdens mijn laatste reis naar Sint Maarten rekende ik uit dat je alleen al 3 weken in Grand Case kunt verblijven als je elke dag ergens anders wilt ontbijten, lunchen én dineren. Moet je nagaan! Tel daar met name aan de Franse zijde Saint Martin de goede wijnen uit Frankrijk bij en je diner ervaring is compleet.

Tip: plan je vakantie naar Sint Maarten dit jaar tijdens het Culinary Festival. Tijdens dit smaakvolle feest, dat jaarlijks plaatsvindt in november, staat alles in het teken van lekker eten en bijzondere recepten, dit alles bereid door topchefs.

vakantie naar Sint Maarten Le Karibuni

4. Prachtige hotels op St. Maarten

Er is geen beter moment dan nu om op vakantie naar Sint Maarten te gaan. Waarom? Nagenoeg alle hotels, villa’s en overige accommodaties zijn nieuw of gerenoveerd. Lees gauw verder als je wilt weten hoe dit zit.

Het eiland Sint Maarten is in september 2017 getroffen door orkaan Irma. Deze orkaan van de zwaarste categorie is recht over het kleine eiland getrokken en heeft een spoor van vernieling achtergelaten. 95% van de bebouwing was verwoest of zwaar beschadigd. Moet je nagaan. We kennen allemaal nog de trieste beelden. Inmiddels zijn we 7 jaar verder en kunnen we stellen dat het eiland weer helemaal is opgekrabbeld.

Waar kan ik verblijven op het Nederlandse deel van St. Maarten?

Zowel op het Nederlandse deel als op de Franse deel zijn alle bestaande hotels gerenoveerd of weer van de grond af aan opnieuw opgebouwd. Een enorme prestatie en doorzettingsvermogen! De Nederlandse zijde Sint-Maarten heeft een aanbod van grootschaligere resorthotels, en wat kleine strandhotels. Denk bijvoorbeeld aan The Morgan Resort & Spa, Sonesta Maho Beach Resort & Sonesta Ocean Point Resort in de omgeving van het bruisende Maho. In het rustigere Philipsburg tref je Divi Little Bay en Holland House Beach Hotel.

Waar kan ik verblijven op het Franse deel St. Martin?

De Franse zijde Saint Martin onderscheidt zich juist weer door de hoeveelheid elegante, kleinschalige boutique hotels. Denk hierbij aan Le Karibuni, Bleu Emeraude en Le Temps des Cerises. Of het totaal unieke, bovenop de hoogste berg van het eiland gelegen The Paradise Peak. Maar ook een fijne strandresort zoals Grand Case Beach Club en als kers op de taart het meest luxe hotel van het eiland La Samanna, A Belmond Hotel.

Wist je dat het eiland Sint Maarten ook talloze prachtige en zeer ruime villa’s als aanbod heeft? De mooiste plek om te verblijven vinden we toch wel Terres Basses op Saint Martin, ook wel Lowlands in het Nederlandse deel genoemd. Hier tref je de ene na de andere luxueuze villa met zeezicht en privézwembad.

Vakantie Sint Maarten Eilandhoppen Sint Maarten Saba Sint Eustatius Philipsburg, Fort Amsterdam

5. Heerlijk klimaat op St. Maarten

Zeg eens eerlijk, jij wilt toch op vakantie vanwege het lekkere weer? Dat komt goed uit, een vakantie naar Sint Maarten staat bijna altijd garant voor mooi zonnig weer met zeer aangename temperaturen dankzij het tropische klimaat.

Wat voor klimaat heeft St. Maarten?

De temperaturen op Sint Maarten liggen eigenlijk het gehele jaar door rond een aangename 30 graden celsius overdag en tussen de 20 en 25 graden celsius ’s nachts. De permanente noordoostpassaat zorgt voor een verkoelende werking. Officieel heeft Sint Maarten een tropisch moessonklimaat. Dit heeft het eiland te danken aan het feit dat de gemiddelde hoeveelheid jaarlijkse neerslag net boven de duizend millimeter ligt, terwijl de droogste maand onder de zestig millimeter uitkomt.

Twee seizoenen op St. Maarten

Je kunt op Sint Maarten dan ook spreken van twee seizoenen; een overwegend droog seizoen van januari t/m juni en een natter seizoen van juli/augustus t/m december. Sint Maarten kent geen periodes van regen, maar meer een overwegend buiig karakter. In de natte periode is de duur van de buien niet zoveel langer, maar de intensiteit wel, waardoor er binnen eenzelfde tijdsbestek meer neerslag kan vallen dan in het droge seizoen.

Orkaanseizoen op St. Maarten

Helaas kent het eiland ook een jaarlijks terugkerend orkaanseizoen (juni t/m november), waarbij er een verhoogde kans is op tropische depressies die uiteindelijk kunnen uitgroeien tot tropische storm of orkaan. Het ene jaar wat heftiger dan het andere jaar. De kans hierop is het grootst in de maand september tot medio oktober. Op dat moment is de temperatuur van het zeewater het warmst, wat resulteert in een ideale voedingsbron voor de vorming van tropische stormen of orkanen. Veel hoteleigenaren op zowel Saint Martin als Sint-Maarten houden hier rekening mee en sluiten die periode vaak hun deuren.

Er blijven maar liefst 10 van de 12 maanden over om te kiezen voor een heerlijke, zorgeloze Caribische vakantie naar St. Maarten!

vakantie naar Sint Maarten

6. Vriendelijke bevolking op St. Maarten

Sint Maarten wordt ook wel ‘The Friendly Island’ genoemd. Een slogan die het eiland met trots draagt en aangeeft dat je kunt rekenen op veel hartelijkheid tijdens je vakantie naar Sint Maarten.

Een van de dingen die je op Sint Maarten zal opvallen is het zien van veel lachende gezichten, ongeacht hun nationaliteit. Er zijn ongeveer 120 nationaliteiten op Sint Maarten. De behulpzame mensen van Sint Maarten zijn altijd vrolijk en helpen je graag.

Je hoeft je geen zorgen te maken over je vakantie naar Sint Maarten als je zoveel vriendelijke en lieve mensen om je heen hebt. Op het moment dat je arriveert op de luchthaven of een van de hotels op het eiland binnenstapt, je wordt er hartelijk ontvangen. Datzelfde geldt bij de talloze restaurants en bars.

Sint Maarten eilandhoppen

7. Onbegrensd eilandhoppen vanaf St. Maarten

St. Maarten is de perfecte uitvalsbasis om te gaan eilandhoppen naar de omliggende Caribische eilanden. Dit geeft een vakantie naar St. Maarten nog meer diversiteit.

Anguilla

Het Brits Caribische eiland Anguilla ligt op maar tien kilometer ten noorden van Sint Maarten. Anguilla is eenvoudig per boot in slechts twintig minuten te bereiken middels de reguliere ferry vanuit Marigot of per luxe privé- of charter speedboot vanuit Princess Juliana International Airport aan de Nederlandse zijde.

St. Barth

Het Frans Caribische eiland Saint Barthélemy, ook wel Saint Barth genoemd, ligt 25 kilometer ten zuidoosten van Sint Maarten. Saint Barth is eenvoudig per ferry vanuit Marigot of Philipsburg te bereiken in slechts 45-60 minuten. Wil je liever wat sneller aan de cocktails bij Nikki Beach in Saint Jean? Pak dan het vliegtuig vanuit Grand Case-Espérance Airport aan de Franse zijde en vlieg in nog geen 12 minuutjes naar het Saint Tropez van de Caribbean.

Saba & St. Eustatius

De twee bijzondere Nederlandse gemeentes Saba en Sint Eustatius, twee Caribische eilandjes ten zuiden van Sint Maarten, zijn eenvoudig per korte vlucht te bezoeken. Kies je voor Saba, dan ervaar je hoe het is om te landen op de kortste commerciële airstrip ter wereld. Het piepkleine eiland is een vulkaan die uit de Caribische Zee rijst omhult met tropisch regenwoud en pittoreske dorpjes. Een sprookjesachtige wereld.

Kies je voor Sint Eustatius, dan reis je terug in de tijd. Stap letterlijk een geschiedenisboek binnen en waan je op een eiland dat niet zou misstaan als setting in de films van Pirates of the Caribbean. Restanten van pakhuizen, forten, monumentale huizen, plantages en een vulkaan met tropisch regenwoud in de krater. Saba is slechts een kwartiertje vliegen en een vijf minuten langere vlucht brengt je naar Sint Eustatius.

Met welk Caribisch eiland combineer jij St. Maarten?

Krijg je geen genoeg van het eilandhoppen en voel je je net als ons een echte ontdekkingsreiziger? Overweeg dan ook eens de Britse Maagdeneilanden ten westen van Sint Maarten op 45 minuten vliegen of de Frans Caribische archipel Guadeloupe ten zuiden van Sint Maarten op 50 minuten vliegen. Een vakantie naar Sint Maarten leent zich perfect om onbegrensd te gaan eilandhoppen. Met welk Caribisch eiland combineer jij Sint Maarten?

vakantie naar Sint Maarten SXM KLM

8. St. Maarten is een populaire zeilbestemming

Heb je er al eens aan gedacht om je vakantie naar Sint Maarten op het water door te brengen? Na de Britse Maagdeneilanden is St. Maarten dé ultieme zeilbestemming in de Caribbean.

De wateren rondom St. Maarten maken het zeer aantrekkelijk om het eiland te ontdekken vanaf een zeilboot. De zeilboot komt op plekjes die niet of nauwelijks bereikbaar zijn. Denk hierbij aan idyllische baaien met verlaten witte zandstranden en wuivende palmen of onbewoonde eilandjes voor de kust die als natuurreservaat zijn aangemerkt. Je vertrekt vanuit de jachthaven in Anse Marcel in het noorden van het Franse deel Saint Martin.

Zet koers naar Île de Pinel of Tintamarre, twee eilandjes ten noordoosten van Saint Martin. Hier wordt je begroet door kleurrijke leguanen en vriendelijke schildpadden. Snorkel op de mooiste plekjes en kom volledig tot rust. Voel de wind in je haren, terwijl je achterover leunt op het dek en koers zet naar bijvoorbeeld Saint Barth of Anguilla.

Cabin charter

Kies voor een cabin charter, waarbij je op Franse table d’hôte wijze een week aan boord doorbrengt met vijf andere stellen op een luxe catamaran, inclusief schipper en hostess. Terwijl de schipper je volgens een vastgesteld programma naar de mooiste eilanden zeilt en aanlegt in romantische baaien, kookt de hostess de sterren van de hemel en serveert ze dagelijks ontbijt, lunch en diner onder het genot van verfrissende drankjes.

Enige wat jij nog hoeft te doen is vooral genieten bovendeks en een schoonheidsslaapje doen in je tweepersoonshut met badkamer (inclusief eigen douche en wc). Wat wil een mens nog meer?

Bareboat met schipper

Nou, bijvoorbeeld de zeilboot compleet voor jezelf en je reisgezelschap alleen afhuren! Want ook dat behoort tot de mogelijkheden, dat noemen we bareboat zeilen met schipper. Jij en je reisgezelschap verblijven minimaal een week aan boord van een traditionele zeilboot (monuhull) of catamaran. In overleg met de schipper bepaal jij de route. Het is zelfs mogelijk om een hostess erbij te huren die zorgt voor de maaltijden op basis van halfpension of volpension. Dit is wat wij nou de ultieme zeilvakantie naar Sint Maarten noemen!

vakantie naar Sint Maarten

9. Taxfree shoppen op St. Maarten

Shoppen op St. Maarten kan heel lucratief zijn. De winkels op het eiland zijn namelijk belastingvrij! Nu je toch op vakantie naar Sint Maarten bent, kun je daar mooi gebruik van maken.

Op Sint-Maarten in de beroemde Frontstreet in hoofdstad Philipsburg vind je de beste prijzen tegen geweldige onderhandelingstarieven voor kleding, cosmetica, elektronica, eten en sieraden. Winkelen wordt helemaal een vermakelijk evenement als de cruiseschepen zijn vertrokken, pas dan kun je optimaal afdingen. Geef je liever de voorkeur aan een shoppingmall? Dan ben je bij Le West Indies in Marigot aan het juiste adres, waarbij je je middagje shoppen in stijl kunt afsluiten bij La Terrasse, een rooftop restaurant met panoramisch uitzicht over Marigot.

Houd je niet van shoppen? Geen punt. Struin overdag als de cruiseschepen aangemeerd zijn eens door de Frontstreet en de Backstreet in Philipsburg en verwonder je hoe (Amerikaanse) cruiseschip toeristen als een malle de winkels afgaan voor de beste koopjes. En bedenk je dan dat ze dit op ieder eiland opnieuw doen dat ze tijdens de cruise tegenkomen. Een bijzonder, maar tegelijkertijd vermakelijk tafereel, vooral als ze daardoor bijna te laat aan boord komen.

vakantie naar Sint Maarten Philipsburg

10. Bruisend nachtleven op St. Maarten

Op St. Maarten verveel je je geen moment. Ook na zonsondergang gaat het leven hier volop door. Het eiland staat dan ook bekend om zijn bruisende avond- en nachtleven.

Het eiland slaapt nooit. Strandbars, clubs en casino’s bieden een bruisend nachtleven in St. Maarten, vooral tijdens Carnaval en de Sint Maarten Heineken Regatta terwijl Les Mardis de Grand Case dit doet op Saint Martin. Simpson Bay, Maho en Grand Case zijn de plekken waar je ’s avonds graag wilt zijn. Het avond- en nachtleven op Sint Maarten is niet alleen voor clubgangers en nachtbrakers weggelegd, maar ook voor mensen met meer verfijnde eisen, zoals voor hen die een culinaire avond op prijs stellen.

De zon gaat voor Nederlandse en Belgische begrippen vroeg onder op Sint Maarten, in de zomer om 18:30 uur en in de winter om 17:30 uur. Daarnaast kent het eiland vanwege de zuidelijkere ligging een veel kortere schemering. Je avond begint hier om die reden een stuk vroeger. Geniet op vakantie naar St. Maarten van een diner bij kaarslicht aan zee, sluit de avond af met een concert of waag een gokje in een van de casino’s aan op het Nederlandse deel.

Bekijk onze reizen naar Sint Maarten

Ontvang een vrijblijvend persoonlijk reisvoorstel voor jouw vakantie in de Caribbean

Boek veilig en vertrouwd

Op dit moment is onze gemiddelde wachttijd:
We nemen na 27 juni 2024 contact op.
Boek veilig en vertrouwd 

Op dit moment is onze gemiddelde wachttijd:

We nemen na 27 juni ’24 contact op.

Persoonlijke informatie

Reisinformatie

Contactinformatie

Boek veilig en vertrouwd 

Op dit moment is onze gemiddelde wachttijd:

We nemen na 27 juni 2024 contact op.